Senatorii şi deputaţii USR, în frunte cu Barna, şi-au anunţat demisiile din Parlament în plină campanie

Dan Barna
Dan Barna (Screenshot)

Toţi senatorii şi deputaţii Uniunii Salvaţi România au decis să îşi dea demisia, înainte de finalul mandatului, argumentând că astfel nu ar mai beneficia de pensii speciale. Pe de altă parte, potrivit Digi24, renunţarea la pensie nu se poate face decât în urma unei cereri scrise în acest sens, nu în urma demisiei. Legea arată că de pensia specială beneficiază parlamentarii care fac cerere scrisă să o primească. Ea nu se acordă automat, deci cei care doresc să nu primească, pot să nu o ceară.

De asemenea, Alianţa USR PLUS solicită celorlalte partide parlamentare adoptarea proiectului de lege privind desfiinţarea pensiilor parlamentarilor, proiect de lege depus de USR încă din septembrie 2017.

"Până să intre USR în Parlament, nimeni nu vorbea despre eliminarea pensiilor speciale. Ba, din contră, partidele adăugau noi şi noi categorii de pensionari speciali. Noi, parlamentarii USR, am spus răspicat, încă din primele zile de mandat, că pensiile speciale trebuie să fie eliminate, că toate pensiile trebuie să fie calculate după acelaşi sistem şi că românii trebuie să fie egali în faţa pensiei. La contribuţii egale, pensii egale! Noi, USR, i-am forţat pe vechii politicieni să nu mai ignore subiectul eliminării pensiilor speciale, iar viitorul Parlament va fi obligat să adopte legile necesare pentru atingerea acestui obiectiv atât de dorit de majoritatea românilor. Noi, parlamentarii USR, ne-am ţinut de cuvânt şi ne ţinem în continuare: nu vrem pensii speciale! De aceea, senatorii şi deputaţii Uniunii Salvaţi România îşi dau demisia din Parlament înainte de finalul mandatului, pentru a nu ne încadra în prevederile legale care ne-ar permite, când vom ajunge la vârsta de pensionare, să primim pensii speciale. Oare şi ceilalţi politicieni care au clamat public că îşi doresc eliminarea pensiilor speciale vor face la fel?", declară Dan Barna, co-preşedinte USR PLUS.

De asemenea, Alianţa acuză că PSD şi PNL şi aliaţii lor din Parlament s-au opus, însă, oricărui demers de tăiere a pensiilor speciale, fie că au făcut-o făţiş, fie că au făcut-o prin introducerea unor amendamente astfel încât să se asigure că proiectele vor pica testul de constituţionalitate.

Potrivit USR, decizia senatorilor şi deputaţilor partidului de a-şi da demisia în ultima zi de mandat se bazează pe alin. 4 art. 49 din Legea 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, care spune că: "Pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat parlamentar".

"Eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor trebuie şi va fi făcută în paralel cu eliminarea altor categorii de pensii speciale, urmând a fi păstrate doar acele categorii pentru care există decizii ale Curţii Constituţionale ce împiedică abrogarea. Un angajament în acest sens este cuprins şi în programul USR PLUS de guvernare", a mai transmis USR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne