Senator PNL: TVR-ul trebuie reformat. Altfel, cum am avut Garcea, vom avea şi Vulpiţa!

Vulpiţa şi Garcea
Vulpiţa şi Garcea (Andrei Popescu/Screenshots)

Senatorul PNL Vlad Mircea Pufu, membru în Comisia pentru Cultură şi Media din Senat, a declarat că TVR nu trebuie desfiinţat ci doar reformat, descriind televiziunea publică drept locul unde s-a născut “România modernă”. În plus, senatorul a precizat că este necesară crearea unei subcomisii parlamentare reunite care să elibereze un raport privind sarcinile viitoarei conduceri a TVR.

„De la ce plecăm cu reforma TVR. Câteva consideraţii personale despre reforma TVR. Pentru că televiziunea publică se poate doar reforma şi nu desfiinţa, aşa cum am auzit câteva puncte de vedere, zilele acestea. Nu poţi pune lacăt locului unde s-a născut România modernă. Dacă nu ar fi existat, astăzi nu mai eram în UE şi în NATO. Televiziunea lui Amza, lui Toma Caragiu şi a atâtor generaţii întregi de oameni care şi-au pus amprenta pe fibra acestei naţiuni trebuie să rămână în picioare. Istoria nu se poate transfera!”, a afirmat senatorul pe pagina sa de Facebook.

Mircea Pufu este de părere că autorităţile au la îndemână totul pentru a reda televiziunii publice demnitatea şi pentru a o ajuta să îşi recâştige încrederea telespectatorilor, adăugând că, după plecarea actualei conduceri, urmează delegarea unui management interimar pe o perioadă scurtă, care va avea două obiective:

1. Asigurarea bunei funcţionări;

2. Pregătirea necesară pentru organizarea unui concurs de proiecte deschis şi transparent în vederea recrutării unui management cu experienţă în industria audiovizualului.

De asemenea, senatorul liberal a afirmat că, în funcţie de produsul media dorit, există două targeturi care sunt pe un „contrasens total”, după cum urmează:

„A) O televiziune al cărui principal indicator de apreciere să fie ratingul, adică audienţa? Dacă da, atunci, ca televiziune comercială, va fi concurentă directă cu celelalte televiziuni comerciale. Cum am avut Garcea, vom avea şi Vulpiţa!

B) O televiziune naţională, cu rol educativ-cultural în societatea românească? Atunci se va pune un accent mult mai pregnant pe publicistică, producţii proprii, documentare, etc. Ne demonstrează zilnic canalele de nişă tematice, cât de urmărite sunt producţiile abordate cu fantezie jurnalistică.”

Totodată, liberalul este de părere că, în situaţia aceasta, nu mai este chiar atât de important ratingul în aprecierea prestaţiei managementului, ci calitatea conţinutului, precizând că TVR are „forţa, oamenii, logistica necesare pentru a reveni la statutul său public”.

„În paralel, este necesară constituirea unei subcomisii parlamentare reunite, cu membri din cadrul celor două comisii de Artă, Media şi Cultură”, a mai declarat Pufu.

Potrivit senatorului, scopul subcomisiei să aibă ca finalitate elaborarea unui raport, într-un termen rezonabil, cu trei puncte de analiză:

1. Cum a ajuns TVR, în 30 de ani, de la un rating uriaş la Cenuşăreasa audiovizualului românesc.

2. Iniţierea discuţiilor cu toţi factorii implicaţi: sindicate, etc.

3. Fixarea obiectivelor, targetarea, poziţionarea viitoare a TVR.

„Concluziile raportului vor reprezenta un prim punct de plecare în angajarea sarcinilor pentru viitoarea conducere a televiziunii publice. În maximum 4 ani, TVR trebuie să devină Naţionala audiovizualului românesc, să îşi recâştige prestanţa şi autoritatea pierdute în ultimii ani!”, a conchis liberalul.

Remarcile lui Vlad Mircea Pufu vin în contextul unui scandal recent care a cuprins Televiziunea Română, după ce aceasta a difuzat în noaptea de Revelion programe care au minimalizat gravitatea epidemiei de SARS-cov-2 şi au ridiculizat măsurile instituite de autorităţi în vederea reducerii numărului de infectări şi decese Covid, precum purtarea obligatorie a măştii, distanţarea fizică, restricţionarea activităţii restaurantelor sau circulaţia condiţionată pe timpul nopţii.

Ulterior, în spaţiul public au fost lansate apeluri atât pentru, cât şi împotriva demiterii Doinei Gradea de la conducerea TVR.

Controversa privind programul de Revelion de la TVR s-a intensificat după izbucnirea unui schimb de replici şi acuzaţii între deputatul USR-PLUS Iulian Bulai şi actorul Mugur Mihăescu, cunoscut pentru interpretarea personajului “Garcea” şi gazda unuia dintre programele difuzate de Anul Nou la televiziunea publică – program în care, împreună cu Radu Pietreanu, colegul său de la Vacanţa Mare, şi cântăreţul Dan Bittman, a făcut multă “băşcălie” pe tema restricţiilor din timpul epidemiei.

Duminică seara, 3 ianuarie 2021, Bulai şi Mihăescu au participat la o emisiune televizată, în care s-au insultat şi acuzat reciproc. Mai exact, actorul l-a numit pe deputatul USR-PLUS “comunist” şi “vagabond”, în timp ce Bulai l-a acuzat pe “Garcea” că este “conspiraţionist” şi că subminează efortul naţional de combatere a epidemiei de SARS-cov-2. Totodată, Bulai a ţinut să îi reamintească lui Mihăescu că în 1989 el avea doar doi ani, în timp ce actorul era la acea vreme “colaborator al Securităţii”.

În scandal a intervenit şi PSD care, prin persoana senatorului Robert Cazanciuc, s-a poziţionat de partea lui “Garcea”. Astfel, senatorul a afirmat, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, că apelurile PNL şi USR-PLUS pentru demiterea Doinei Gradea de la conducerea TVR reprezintă o „operaţiune specifică anilor ’50, în care umorul era un pericol împotriva ordinii de drept”.