SEMNAL DE ALARMĂ în Parlament: PSD a forţat în ultima şedinţă de plen o nouă lege pro-infractori

Catalin Radulescu si Eugen Nicolicea
Catalin Radulescu si Eugen Nicolicea (Epoch Times România)

UPDATE. Controversatul proiect de lege al PSD, care vine în sprijinul evazioniştilor, a fost adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, cu 195 de voturi "pentru", 72 "împotrivă" şi 19 abţineri.

* * *

USR trage un semnal de alarmă: social-democraţii sunt pe cale să creeze în România un paradis al evazioniştilor. Proiectul legislativ iniţiat de deputatul ex-PSD Cătălin Rădulescu, zis "Mitralieră", privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale este la un pas de adoptare, fiind programat pentru vot final, în ultima şedinţă din legislatura aceasta.

"Am cerut retrimiterea la comisie iar PSD a respins. Este unul dintre proiectele din epoca Dragnea, foarte nociv. Iniţiat de Cătălin Rădulescu, picat o dată la Curtea Constituţională, el revine azi cu mici modificări care îi avantajează pe evazionişti. În cazul evaziunii cu prejudicii de până în 50.000 de euro, judecătorul va putea da numai amendă dacă se recuperează prejudiciul până la rămânerea definitivă a hotărârii", a declarat Stelian Ion, pentru Epoch Times.

Potrivit liderului USR, PSD l-a schimbat pe Dragnea cu Ciolacu, pe Rădulescu cu Rafila, dar nu şi-a schimbat apucăturile infracţionale.

"Astăzi, în ultima şedinţa din această legislatură le face un cadou de Crăciun tuturor evazioniştilor din ţara asta. Liber la evaziune fiscală este programul de guvernare al PSD! Sunt mincinoşi cu apucături infracţionale care doar mimează că se reformează", a subliniat Stelian Ion.

Este vorba despre acelaşi proiect care a fost declarat neconstituţional în 2019 (PL-x nr. 354/2018), în urma sesizării USR. Această lege înseamnă, potrivit USR, amnistie fiscală deoarece infracţiunea va fi pedepsită prin închisoare sau, potrivit noilor amendamente, prin plata unei amenzi.

Printre amendamentele nocive adoptate în Comisia Juridică se află:

La art. 8, alin. (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins: Art.8. - (1) Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi, sau cu amendă, stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat, ori compensări datorate bugetului general consolidat.

La art. 10, alin. (1) se modifică şi va avea următorul:

Cuprins: (1) În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsă cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsă cu amendă.

Potrivit liderului USR, articolul cel mai nociv prevede că, dacă evazionistul achita prejudiciul majorat cu 20%, plus dobânzi şi penalităţi scapă de orice sancţiune penală, nu primeşte nici măcar o amendă. Practic va avea cazierul curat. Asta chiar şi pentru prejudicii de milioane de euro.

(1) În cazul sărvârşitii uneia dintre infracţiunile prevăzute la art 8 şi 9, dacă în cursul judecăţii până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseşte, făcându-se aplicarea dispoziţiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 134/2019 privind Codul de Procedură Penală, cu modificările şi completătrile ulterioare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne