Şeful Pentagonului nu anticipează o invazie iminentă a Taiwanului de către China

Austin Lloyd III, secretarul american al Apărării
Austin Lloyd III, secretarul american al Apărării (Brendan Smialowski/AFP via Getty Images)

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat, duminică, faptul că nu întrvede o invazie iminentă a Taiwanului de către China. El susţine că de fapt China încearcă să stabilească o "nouă normalitate" cu activităţile sale militare în jurul insulei, informează Reuters.

"Nu văd o invazie iminentă. Ceea ce vedem este că China se mişcă pentru a stabili ceea ce am numi o nouă normalitate. O activitate crescută - am văzut un număr de traversări pe linia mediană a Strâmtorii Taiwan de către avioanele lor. Acest număr a crescut în timp. Am văzut mai multă activitate cu navele lor de suprafaţă şi cu apele din interiorul şi din jurul Taiwanului.", a declarat Austin.

Declaraţiile şefului Pentagonului vin în contextul în care China s-a înfuriat şi a lansat ulterior exerciţii militare în apropierea Taiwanului după ce preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, a efectuat o vizită în insulă la începutul lunii august. Exerciţiile militare ale Chinei au continuat de atunci, deşi la o scară mult mai redusă.

Statele Unite şi aliaţii lor au răspuns la exerciţii continuând să navigheze prin regiune. O navă de război a marinei americane şi o fregată canadiană au făcut un tranzit de rutină prin strâmtoarea Taiwan la 20 septembrie.

Statele Unite vor continua să colaboreze cu aliaţii şi partenerii lor "pentru a se asigura că menţinem un Indo-Pacific liber şi deschis", a declarat Austin într-un interviu în cadrul emisiunii "Fareed Zakaria GPS" de la CNN, înregistrat vineri.

Strâmtoarea îngustă Taiwan a fost o sursă frecventă de tensiuni militare de când guvernul învins al Republicii Chineze a fugit în Taiwan în 1949, după ce a pierdut un război civil cu comuniştii, care au înfiinţat Republica Populară Chineză.

Statele Unite lucrează pentru a redeschide canalele de comunicare militară cu China, un lucru esenţial pentru ambele ţări, a declarat Austin.

În august, China a întrerupt cooperarea cu Statele Unite în mai multe domenii, inclusiv dialogul între comandanţii militari de nivel înalt, ca represalii la vizita lui Pelosi în Taiwan.

Austin a declarat că a comunicat telefonic şi personal cu omologul său chinez, ministrul Apărării, Wei Fenghe, care a fost de acord că o comunicare deschisă este importantă.

"Vom face tot ce putem pentru a continua să semnalăm că dorim ca aceste canale să fie deschise şi sper că China va începe să se aplece puţin mai mult şi să lucreze cu noi", a spus el.