Şeful NATO: Nimeni nu ştie când s-ar putea încheia războiul din Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. (Getty Images)

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că războaiele sunt imprevizibile, aşa că nimeni nu poate spune când şi cum se va încheia războiul rusesc împotriva Ucrainei, informează Ukrinform.

Oficialul NATO a adăugat că Vladimir Putin a făcut o mare greşeală strategică, deoarece a plănuit să îşi atingă obiectivele într-o săptămână, dar acum suntem în cea de-a 13-a săptămână de război, iar trupele ruseşti au fost alungate din Kiev, Harkiv şi din nordul ţării.

Cu toate acestea, războaiele sunt imprevizibile, a adăugat Stoltenberg, menţionând că nimeni nu poate spune cu certitudine când şi cum se va încheia acest război.

Secretarul general a remarcat curajul şi profesionalismul soldaţilor ucraineni, precum şi conducerea politică, inclusiv a preşedintelui Zelenski.

Acest lucru, combinat cu un sprijin militar "fără precedent" din partea aliaţilor şi partenerilor NATO, a permis ţării să reziste invaziei ruseşti.

El a precizat că, începând din 2014, ţări precum Canada, Marea Britanie, SUA şi Turcia au antrenat "zeci de mii" de soldaţi ucraineni şi au furnizat, de asemenea, echipamentul care se dovedeşte acum indispensabil pe câmpul de luptă.

Stoltenberg consideră că, în esenţă, alianţa are două sarcini şi anume aceea de a sprijini Ucraina şi de a preveni escaladarea conflictului armat.

El a reamintit că, la începutul invaziei, ajutorul furnizat Ucrainei a fost în principal echipament din epoca sovietică, în timp ce astăzi este vorba din ce în ce mai mult de echipamente NATO, care necesită pregătire.

După prima reuniune a şefilor apărării la baza NATO de la Ramstein, în Germania, este o întreprindere uriaşă să se asigure că toate echipamentele, nu numai arme, ci şi provizii, muniţii etc., ajung la graniţa cu Ucraina, de unde ucrainenii le pot transporta pe câmpul de luptă.

În acest sens, Stoltenberg a făcut apel la aliaţi să refacă proviziile, deoarece invazia se transformă într-un război de uzură, în care există pierderi de ambele părţi şi există o cerere uriaşă de muniţie, combustibil şi alte bunuri.

A doua sarcină a NATO este de a preveni escaladarea, a subliniat Stoltenberg, menţionând că responsabilitatea lor principală este de a apăra toţi aliaţii, astfel că Alianţa are datoria de a se comporta într-un mod care să nu ducă la escaladarea conflictului. Acest lucru explică, în parte, de ce NATO oferă sprijin Ucrainei, fără a fi parte la războiul în curs.

NATO sprijină Ucraina în susţinerea dreptului la autoapărare consacrat în Carta Naţiunilor Unite, a subliniat Stoltenberg.

"Prin creşterea semnificativă a prezenţei militare în flancul estic al NATO, până la 40.000 de militari, cu un comandament direct al NATO susţinut de forţe navale şi aeriene semnificative, Alianţa consideră că limitează semnificativ spaţiul pentru calcule greşite din partea Rusiei în ceea ce priveşte disponibilitatea NATO de a apăra toţi aliaţii", a mai spus Stoltenberg.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe