Şeful Marelui Stat Major al Armatei Naţionale a R. Moldova, demis din funcţie prin decret prezidenţial

Eduard Ohladciuc (europalibera.org)
Maria Maevschi
29.09.2024

Şeful Marelui Stat Major al Armatei Naţionale a Republicii Moldova, Eduard Ohladciuc, a fost demis din funcţie prin decretul semnat la 26 septembrie 2024, de preşedinta Maia Sandu.

Decretul de demitere a lui Eduard Ohladciuc (Captură ecran)
Decretul de demitere a lui Eduard Ohladciuc (Captură ecran)

„Domnul Eduard Ohladciuc se destituie din funcţia de şef al Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, comandant al Armatei Naţionale. Prezentul decret intră în vigoare la data semnării”, se arată în decretul semnat de lidera de la Chişinău.

Acest lucru s-a întâmplat după ce la 18 septembrie, Ministerul Apărării de la Chişinău a solicitat demiterea lui Eduard Ohladciuc, cel care l-a înlocuit în 2021, pe Igor Gorgan, cercetat pentru trădare de patrie, la şefia Statului Major, întrucât i-a expirat contractul de serviciu militar.

De cealaltă parte, unii membri ai opoziţiei parlamentare moldoveneşti susţin că Eduard Ohladciuc ar fi fost înlăturat intenţionat de la conducerea Armatei pentru că ar fi devenit incomod, notează TV8.

„Este o mare surpriză pentru toţi, inclusiv pentru noi, reprezentanţii Comisiei de Securitate. Noi nu am fost informaţi şi nu ştim motivele acestei demisii. Bănuiesc că este o ambiţie personală a cuiva din cadrul guvernării actuale şi posibil că vor să aducă în funcţia dată o persoană mult mai docilă. Au fost momente când dumnealui s-a opus anumitor decizii, fapt pentru care a şi fost scos din această funcţie”, a declarat deputatul Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, Adrian Albu.

Fostul ministrul al Apărării Anatol Şalaru a declarat pentru Europa Liberă că, din experienţa sa, demiterile din funcţii importante sunt discutate în prealabil cu conducerea ţării. Potrivit lui Şalaru, se cunoaşte din timp şi numele persoanei care va prelua funcţia rămasă vacantă pentru că „armata nu poate rămâne pentru mult timp fără conducere”.

În opinia expertului în politici publice şi securitate de la WatchDog Moldova, Andrei Curăraru, autorităţile de la Chişinău vor să aducă la conducerea Armatei Naţionale o persoană care să gestioneze mai rapid şi mai eficient procesul de „curăţare a sistemului de potenţiale surse de informaţie pentru Federaţia Rusă”, făcând referire la cazul fostului şef al Statului Major Igor Gorgan.

Conform legislaţiei, şeful Statului Major al Armatei Naţionale este numit sau demis din funcţie la propunerea Ministrului Apărării, prin decret prezidenţial. Astfel, şeful Statului Major este comandatul Armatei Naţionale şi exercită conducerea administrativă, fiind responsabil de dotarea, pregătirea şi completarea cu tehnică şi armament a trupelor naţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor