Şeful MAI, acuzat că "a făcut economie pe spatele victimelor violenţei domestice"

Lucian Bode
Lucian Bode (Epoch Times România)

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a fost acuzat, miercuri, de către USR că "a făcut economie pe spatele victimelor violenţei domestice", prin amânarea şi încălcarea termenelor din lege.

"Monitorizarea agresorilor cu brăţări electronice, pentru protejarea victimelor violenţei domestice, trebuia să fie funcţională în martie 2022. Ministrul PNL Lucian Bode a făcut însă economie pe spatele victimelor şi România nu are la această oră, conform datelor SEAP, nici măcar o singură brăţară cumpărată şi funcţională. În cel mai bun caz, unele victime – din doar patru judeţe, 'mulţumită' deciziei ministrului Bode - vor beneficia de protecţie din octombrie 2022 încolo. Asta dacă Guvernul PSD-PNL nu mai dă cumva vreo ordonanţă de urgenţă prin care să împingă şi mai departe termenele", a transmis USR.

Legea nr. 146 din mai 2021, susţinută şi votată şi de USR, stabilea clar că, din martie 2022, victimele violenţei domestice vor fi protejate prin montarea de brăţări la gleznă care să permită Poliţiei monitorizarea agresorilor. În acest sens, trebuia înfiinţat şi operaţionalizat până în noiembrie 2021 Sistemul informatic de monitorizare electronică (SIME), care să vizeze, la nivel naţional, ordinele de protecţie (cele emise de instanţă), ordinele de protecţie provizorii (cele care se dau pe loc când victima are risc de viaţă şi agresorul trebuie îndepărtat imediat) şi ordinele de protecţie europeană, dacă România este stat emitent.

Aşadar, în martie 2022, trebuia să fie sistemul operaţional, iar brăţările să fie cumpărate şi montate, pentru a fi protejate miile de victime, în cazul în care agresorii încalcă ordinul de protecţie.

"Victimele nu au avut protecţia asta în martie 2022, cum cerea legea. Şi nu o au nici acum, fiindcă Executivul a publicat în Monitorul Oficial – culmea ironiei, de Dragobete – OUG 14/2022 prin care a amânat operaţionalizarea SIME pentru octombrie 2022. Iar astăzi, la punctul 24 din agenda şedinţei de Guvern, abia avem proiectul de HG pentru 'stabilirea aspectelor tehnice şi organizatorice privind funcţionarea în sistem pilot, precum şi a celor privind operaţionalizarea Sistemului informatic de monitorizare electronică'.

Cu alte cuvinte, astăzi, jumătate de an mai târziu decât prevedea legea votată de noi anul trecut, Guvernul abia aprobă în ce judeţe va începe cândva monitorizarea agresorilor: Bucureşti, Iaşi, Mureş, Vrancea. Restul nu ştim.

Ministrul Lucian Bode recunoaşte implicit că a făcut economie pe spatele victimelor violenţei domestice: a cerut la începutul anului doar 32 de milioane din cele 60 de milioane necesare şi nu a cheltuit nimic din aceştia: nu avem nici măcar o singură brăţară cumpărată şi funcţională. Un Guvern care face cinic economie cu victimele, nu cu privilegiile, nu este unul bun", a declarat Oana Ţoiu, deputat USR şi membru în Comisia pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor, iniţiator al legii pentru locuinţe pentru victimele violenţei domestice.

"Pentru reuşita acestui proiect care salvează vieţi, niciun efort nu este prea mare", a precizat ministrul Bode, în ianuarie 2022.

"Declaraţie pur demagogică, după cum au demonstrat faptele ulterioare ale ministrului PNL", au comentat cei de la USR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne