Şeful MAI a spart blocajul: Convorbirile radio ale jandarmilor din 10 august, desecretizate. Cine a greşit va plăti

Jandarmi la protestul din 10 august
Jandarmi la protestul din 10 august (Passport Production)

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat sâmbătă, pentru Hotnews.ro, că Jandarmeria a desecretizat convorbirile radio din timpul protestului din 10 august 2018 şi că, la începutul săptămânii viitoare, vor fi trimise Parchetului 248 de ore de înregistrări, din totalul de 250. De asemenea, şeful MAI a atenţionat că „cei care nu au respectat regulamentele militare vor suferi sancţiuni”.

„Luni vom trimite Parchetului 248 de ore de convorbiri desecretizate din totalul de 250 de convorbiri radio ale Jandarmeriei. Pentru cele două ore rămase încă analizăm pentru că ele conţin date despre obiective păzite, date regăsite şi reglementate de alt tip de regulamente militare. Aseară a fost la minister o echipă condusă de Bogdan Despescu (numit recent secretar de stat în MAI - n.r.), care a verificat ceea ce s-a desecretizat de către unităţile de Jandarmerie de la Constanţa, Ploieşti, Craiova şi Bucureşti şi de ce nu s-au desecretizat cele două ore de convorbiri rămase”, a precizat Marcel Vela.

Noul ministru de Interne a explicat că desecretizarea acestor convorbiri, amânată de Jandarmerie, este o măsură necesară pentru ancheta desfăşurată de DIICOT asupra evenimentelor din seara de 10 august 2018, când s-a intervenit în forţă împotriva manifestanţilor paşnici.

Cine a greşit în acest caz, va plăti, a subliniat Marcel Vela, adăugând că cei care nu au respectat regulamentele militare vor suferi şi sancţiuni administrative.

Reamintim că Marcel Vela a discutat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, despre blocajele întâlnite la nivelul Jandarmeriei Bucureşti în privinţa desecretizării convorbirilor purtate de jandarmi prin staţiile de emisie-recepţie la evenimentele violente din 10 august. Şeful MAI a precizat că dacă trei unităţi ale jandarmeriei - Craiova, Constanţa, Ploieşti - au înţeles să coopereze în virtutea legii şi au trecut la desecretizarea solicitată de Minister, Jandarmeria Bucureşti încă amână finalizarea acestui proces, sub diferite pretexte.

În acest context, Marcel Vela asigurase că, dacă până vineri, 6 decembrie, nu apare niciun progres în acest sens, acest lucru evident va naşte o decizie administrativă din partea sa „pentru a lua măsurile ce se impun”. Detalii aici.

10 august 2018

Reamintim că anul trecut, pe 10 august, jandarmii au intervenit în forţă împotriva mulţimii din Piaţa Victoriei, lăsând în urmă sute de victime. Imaginile cu intervenţia brutală au făcut înconjurul internetului şi presei: nori de gaze, grenade lacrimogene, cartuşe cu piper, oameni alergând înnebuniţi, femei înlăcrimate şi vomitând, ambulanţe pline, tineri loviţi cu bastoane şi picioare în cap. Represiunea cetăţenilor începuse încă de după-amiază, jandarmii pulverizând frecvent gaze lacrimogene înspre cetăţeni paşnici, inclusiv bătrâni, femei, fapt documentat de înregistrările video atât ale jurnaliştilor cât şi ale participanţilor la protest.

Pe seară, petardele şi grenadele lacrimogene au bubuit în aer şi în mulţime, tunul cu apă a fost pus pe mulţime, iar în jurul orei 11 noaptea, forţele de ordine au evacuat la propriu Piaţa printr-un atac de o violenţă fără precedent. Jandarmii au dat iama în mulţime, peste tot pluteau nori de gaze iritante, oameni au fost bătuţi deşi erau cu mâinile ridicate sau aşezaţi, lumea fugea înnebunită, iar ambulanţele nu mai pridideau acordând îngrijiri.

Epoch Times a înregistrat atunci numeroase mărturii ale victimelor: oameni gazaţi, bătuţi, insultaţi, agresaţi.

Peste 400 de persoane au fost rănite în urma intervenţiei jandarmilor din 10 august şi în jur de 800 de persoane au depus plângeri la Parchetul Militar. De cealaltă parte, 169 de jandarmi au reclamat că au fost agresaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne