Şeful Jandarmeriei Române şi unul dintre capii jandarmilor pe 10 august puşi sub acuzare de DNA

Ionuţ-Cătălin Sindile
Ionuţ-Cătălin Sindile (Epoch Times România)

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române a declarat pentru G4Media că în momentul de faţă nu există nicio informare oficială din partea DNA pentru prezenţa inspectorului general la audieri.

* * *

Şeful Jandarmeriei Române, colonelul Bogdan Enescu, şi foştii şefi, colonelul Ionuţ Cătălin Şindile şi generalul Constantin Florea, au fost puşi sub urmărire penală de DNA fiind acuzaţi că ar fi încasat ilegal sute de ore suplimentare, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul MAI. Prejudiciul cauzat de aceştia s-ar ridica la peste 80.000 de lei.

Doar în cazul şefului Jandarmeriei, Bogdan Enescu, prejudiciul se ridică la peste 40.000 de lei. El şi-ar fi aprobat singur efectuarea şi plata a aproape 900 de ore suplimentare, fără acordul şefului ierarhic superior, adică al chestorului Bogdan Despescu. Cât despre Şindile, acesta a fost plătit pentru ”orele suplimentare” efectuate inclusiv în seara zilei de 10 august 2018, când jandarmii coordonaţi şi de el au gazat şi bătut chiar şi protestatarii paşnici de la mitingul Diasporei.

Demersul procurorilor anticorupţie vine în condiţiile în care, în iulie, Direcţia Generală de Audit Intern a Ministerului Afacerilor Interne a declanşat verificări la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române (IGJR) şi, apoi, a sesizat DNA.

Enescu şi colegii săi de dosar au fost puşi sub urmărire penală pentru infracţiunea de uzurpare a funcţiei din Codul penal coroborate cu articolul 13 indice 2 din legea 78/2000 privind sancţionarea faptelor de corupţie.

Potrivit articolului 300 din Codul Penal, uzurparea funcţiei este ”fapta funcţionarului public care, în timpul serviciului, îndeplineşte un act ce nu intră în atribuţiile sale, dacă prin aceasta s-a produs una dintre urmările prevăzute în art. 297, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă

Potrivit articolului 13 indice 2 din legea 78/2000, ”În cazul infracţiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcţiei, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime”.

Cei trei capi ai Jandarmeriei au fost citaţi pentru săptămâna viitoare la DNA în calitate de suspecţi, au declarat pentru g4media.ro surse din MAI.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne