Şeful diplomaţilor israelieni la Washington: Israelul „îşi rezervă dreptul” de a recurge la forţă împotriva Iranului

Yair Lapid.
Yair Lapid. (Uriel Sinai / Getty Images)

Israelul „îşi rezervă dreptul” de a recurge la forţă împotriva Iranului pentru a-l împiedica să se doteze cu arma nucleară, a avertizat, miercuri, şeful diplomaţiei israeliene, Yair Lapid, într-o conferinţă de presă la Washington, alături de secretarul de stat american Antony Blinken.

„Secretarul de stat Blinken şi cu mine suntem copii supravieţuitori ai Holocaustului. Noi ştim că există momente în care naţiunile trebuie să recurgă la forţă pentru a proteja lumea împotriva Răului”, a declarat ministrul de Externe israelian, citat de AFP.

SUA sunt dispuse să ia în considerare „toate opţiunile”, dacă eforturile diplomatice pentru a salva acordul JCPOA cu privire la programul nuclear iranian eşuează, a avertizat la rândul său şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken.

Negocierile privitoare la revenirea SUA în cadrul JCPOA, care se desfăşoară la Viena, au fost abandonate după alegerea noului preşedinte iranian. Donald Trump a retras SUA din acord, şi a reimpus sancţiuni asupra Iranului în mai 2018. De atunci, Teheranul a renunţat să mai respecte unele clauze din acord, cerând europenilor semnatari ai acordului să ia măsuri pentru contrabalansarea efectelor sancţiunilor americane asupra economiei iraniene.

Deşi Iranul neagă că ar urmări obţinerea de arme nucleare, numeroşi analişti au subliniat lipsa de raţiune a unui program nuclear pentru o ţară bogată în resurse energetice.

Săptămâna aceasta, controversatul fost director al agenţiei Mossad, Yossi Cohen, a declarat că Iranul este departe de a obţine o armă nucleară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe