Şeful diplomaţiei lituaniene cere ca Ucrainei să i se permită folosirea armelor trimise de SUA pentru a lovi în Rusia

Gabrielius Landsbergis, ministrul lituanian de externe (Getty Images)
Redacţia
27.09.2024

Ucraina ar trebui să poată folosi liber armele care i-au fost furnizate, a declarat joi ministrul lituanian de Externe pentru Reuters, adăugând că speră ca trupele ucrainene să poată lovi mai adânc în Rusia cu armele pe care Washingtonul a anunţat că le va livra Kievului.

Înarmarea Ucrainei este un lucru care nu este însă extrem de eficient dacă nu i se permite să folosească armele pe care le primeşte.

„Obiectivul strategic care pune Ucraina în cea mai puternică poziţie posibilă necesită să i se permită să folosească liber armamentul”, a declarat ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis.

Ucraina a făcut presiuni asupra Statelor Unite şi a altor guverne occidentale să aprobe lovituri cu rază lungă de acţiune care, în opinia sa, vor ajuta la contracararea atacurilor aeriene continue ale Rusiei asupra Ucrainei.

Rusia a avertizat că orice decizie de a permite Ucrainei să lovească Rusia cu rachete occidentale cu rază lungă de acţiune ar adânci ceea ce a numit implicarea directă a Statelor Unite şi a Europei în război şi ar declanşa un răspuns din partea Moscovei.

Preşedintele american Joe Biden a anunţat joi o asistenţă militară de peste 8 miliarde USD pentru Ucraina, ceea ce Landsbergis a declarat că este „enorm”.

Aceasta include prima livrare a unei bombe planante ghidate cu precizie, denumite Joint Standoff Weapon, cu o rază de acţiune de până la 130 km. Raza de acţiune este mai mare decât cea a actualelor bombe planante cu lansare aeriană furnizate de SUA.

„Citesc declaraţia preşedintelui Biden şi văd că există un nou tip de rachete care sunt livrate şi care au o rază de acţiune mai mare decât cele anterioare. Speranţa mea este că nu este o rachetă pe care ar trebui să o tragă de la distanţă, de la o distanţă faţă de front, că li s-ar permite să folosească aceste rachete şi să tragă mai departe”, a declarat Landsbergis.

Un oficial american a declarat anterior că Biden nu ridică restricţia impusă Ucrainei privind folosirea rachetelor americane pentru a lovi ţinte aflate mai adânc în teritoriul Rusiei.

Landsbergis a declarat că, deşi nu a văzut detaliile „planului de victorie” al Kievului pentru a pune capăt războiului, a auzit de la ucraineni că trebuie să se discute despre garanţii de securitate.

Discuţiile privind includerea Ucrainei în zona de apărare comună a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord au reapărut, a spus el, adăugând că Lituania sprijină foarte mult o astfel de mişcare şi este bucuroasă să o aibă din nou pe ordinea de zi.

„Trebuie să se întâmple. Dacă spui că, OK, vrem ca Ucraina să se afle într-o poziţie sigură, securizată, fără riscul de a fi atacată, trebuie să răspunzi cum. Şi, sincer, nu este o ştiinţă complicată”, a menţionat Landsbergis.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi, în cadrul unei vizite la Washington, că este important să se asigure viitorul Ucrainei în NATO, lucru pe care îl doreşte de mult timp. Dar aliaţii s-au oprit în a face acest pas.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor