Şeful diplomaţiei europene: "Sfârşitul erei conduse de SUA se întâmplă sub ochii noştri"
focus
alte articole
Cel mai înalt diplomat al Uniunii Europene a cerut blocului să aibă o „strategie mai robustă” faţă de China, pe fondul semnelor că Asia înlocuieşte Statele Unite ca centru al puterii globale.
Şeful UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, a declarat luni la o întâlnire a ambasadorilor germani că „analiştii au vorbit demult despre sfârşitul unui sistem condus de americani şi sosirea unui secol asiatic”.
"Acest lucru se întâmplă acum în faţa ochilor noştri", a afirmat acesta.
Borrell a spus că pandemia poate fi considerată un punct de cotitură în trecerea puterii de la Vest la Est şi că pentru UE „presiunea de a alege părţile este în creştere.”
El a spus că blocul de 27 de naţiuni „ar trebui să-şi urmeze propriile interese şi valori şi să evite să fie instrumentalizat de unii sau de alţii”.
Dar, deşi creşterea Chinei este „impresionantă”, Borrell susţine că relaţiile actuale dintre Bruxelles şi Beijing nu s-au bazat întotdeauna pe încredere, transparenţă şi reciprocitate.
Borrell a spus „avem o şansă doar dacă avem de-a face cu China cu disciplină colectivă”, menţionând că un viitor summit UE-China în această toamnă ar putea fi o oportunitate în acest sens.
„Avem nevoie de o strategie mai robustă pentru China, care necesită, de asemenea, relaţii mai bune cu restul Asiei democratice”, a adăugat el.
Vorbind în aceeaşi conferinţă, organizată prin videolink din cauza pandemiei, ministrul german de Externe, Heiko Maas, a cerut o mai mare transparenţă din partea Chinei, o problemă care a ieşit în evidenţă în politica Partidului Comunist Chinez în primele etape ale izbucnirii virusului.
Germania preia preşedinţia rotativă de şase luni a UE în iulie.