Şeful Bellingcat, obligat să părăsească Viena în urma unor ameninţări de securitate

Jurnalistul de investigaţie Hristo Grozev de la Bellingcat
Jurnalistul de investigaţie Hristo Grozev de la Bellingcat (captura foto)

Hristo Grozev, jurnalist bulgar şi director al grupului de investigaţii Bellingcat, este obligat să se mute din Austria, unde locuieşte de aproape 20 de ani, din cauza unor presupuse ameninţări la adresa sa din partea serviciilor de securitate ruse, a relatat miercuri cotidianul vienez Falter.

"Bănuiesc că în oraş sunt mai mulţi agenţi, informatori şi securişti ruşi decât poliţişti", a declarat Grozev.

Jurnalistul ar fi fost nevoit să îşi anuleze întoarcerea planificată la Viena după o călătorie în Statele Unite, după ce contactele din lumea serviciilor de informaţii l-au avertizat că ar putea fi în pericol dacă se întoarce, relatează The Moscow Times.

Grozev, în vârstă de 53 de ani, a jucat un rol principal în câteva dintre cele mai importante anchete ale Bellingcat, inclusiv în cea privind otrăvirea în 2018 a dublului agent rus Serghei Skripal şi a fiicei sale în oraşul britanic Salisbury, precum şi în cea privind otrăvirea în 2020 a criticului Kremlinului Alexei Navalnîi într-un zbor intern în Siberia.

În decembrie, Rusia l-a plasat pe Grozev, care este oficial directorul executiv al Bellingcat, pe lista sa de persoane căutate, ceea ce a stârnit indignare în Bulgaria, ţara de origine a lui Grozev.

"Sunt considerat un criminal, dar nu mă pot apăra pentru că nu ştiu pentru ce. Şi, aparent, vor să îmi semnaleze [că] ştiu exact unde locuiesc", a declarat Grozev în interviul acordat Falter.

În iulie 2022, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a afirmat că Grozev a fost implicat într-un "complot dejucat" de deturnare a unor avioane de luptă ruseşti, deşi nu a precizat dacă a depus în cele din urmă acuzaţii penale împotriva jurnalistului în contumacie.

Grozev a negat acuzaţiile şi a învinuitt agenţia de informaţii interne a Rusiei că a falsificat dovezi pentru a-şi susţine acuzaţiile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe