Şefii de la gigafabrica Tesla din Germania, acuzaţi că bat la uşa angajaţilor când aceştia sunt acasă bolnavi

Vedere aeriană a fabricii de automobile Tesla de lângă Berlin, 10 martie 2024. (Getty Images)
Redacţia
29.09.2024

Un raport al ziarului german Handelsblatt, care citează o înregistrare a unei reuniuni interne, afirmă că unii lucrători Tesla au primit vizite la domiciliu din partea managerilor în timp ce erau bolnavi, informează Business Insider.

Potrivit publicaţiei germane, atunci când au primit astfel de vizite, unii lucrători au ameninţat că vor suna la poliţie, iar alţii au trântit uşa în nas managerilor.

Raportul vine în condiţiile în care rata angajaţilor de la fabrica Tesla din Berlin aflaţi în concediu medical a sărit la 17% în august - de peste trei ori mai mare decât media industriei auto germane de anul trecut.

Dirk Schulze, şef regional al sindicatului german al metalurgiştilor IG Metall, a declarat pentru Bloomberg că vizitele la domiciliu sunt „absurde”.

El a adăugat că lucrătorii Tesla raportează „sarcini de lucru extrem de mari”, conducerea făcând presiuni asupra celor care sunt bolnavi în timp ce angajaţii sănătoşi sunt supraîncărcaţi cu muncă suplimentară.

Elon Musk a declarat că va investiga raportul.

„Pare o nebunie. Analizez”, a răspuns Musk utilizatorului X Alex Tourville, care a distribuit un rezumat al raportului Handelsblatt.

În ianuarie, Musk i-a avertizat pe lucrătorii Tesla să se pregătească pentru un volum de muncă sporit, în timp ce a prezentat planurile pentru producţia în masă a unui autoturism electric (EV).

„Chiar avem nevoie ca inginerii să trăiască pe linie. Vom dormi pe linie, practic. Nu practic, dar vom dormi”, le-a spus miliardarul investitorilor în cadrul unei teleconferinţe privind rezultatele.

Un fost lucrător la fabrica Tesla din Fremont, California, a declarat pentru The Verge că angajaţii dormeau pe podea după ture de 12 ore.

Nu este prima dată când Musk a devenit îngrijorat de absenţele angajaţilor.

În 2022, la scurt timp după ce a preluat conducerea X, Musk s-a plâns că, deoarece sediul companiei din San Francisco era gol în proporţie de 90%, prânzul gratuit oferit personalului angajat îl costa mai mult de 400 USD pe masă. Ulterior, sediul a fost închis şi mutat în Austin, Texas.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor