Şefa serviciilor de informaţii din SUA cere urmărirea penală a oficialilor administraţiei Obama pentru "conspiraţie trădătoare"

Directoarea comunităţii serviciilor de informaţii din SUA, Tulsi Gabbard, susţine că rapoartele mai multor agenţii de informaţii, care acuzau amestecul Rusiei în alegerile din SUA din 2016, au făcut parte dintr-o „lovitură de stat de durată” împotriva actualului preşedinte Donald Trump, informează Yeni Safak.
Potrivit publicaţiei turce, Gabbard a cerut urmărirea penală a fostului preşedinte Barack Obama şi a foştilor oficiali de rang înalt din domeniul securităţii naţionale, acuzându-i că s-au angajat într-o „conspiraţie trădătoare” menită să prezinte victoria lui Donald Trump în alegerile din 2016 drept rezultatul unei interferenţe ruseşti.
Obama şi oficialii săi din domeniul securităţii naţionale au pus „baza a ceea ce a fost, în esenţă, o lovitură de stat de durată împotriva lui Trump” după victoria sa din 2016 împotriva fostei secretare de stat Hillary Clinton, prin presupusa fabricare a unor informaţii care sugerau că Rusia ar fi încercat să influenţeze alegerile, a declarat Tulsi Gabbard într-un comunicat vineri.
„Informaţiile pe care le publicăm astăzi arată clar că a existat o conspiraţie trădătoare în 2016, comisă de oficiali de cel mai înalt rang din guvernul nostru. Scopul lor a fost să submineze voinţa poporului american şi să desfăşoare, practic, o lovitură de stat pe termen lung, cu obiectivul de a-l împiedica pe preşedinte să îşi exercite mandatul încredinţat de poporul american.
Indiferent cât de puternică este o persoană implicată în această conspiraţie, ea trebuie investigată şi urmărită penal în măsură maximă prevăzută de lege, pentru a ne asigura că aşa ceva nu se mai întâmplă niciodată”, a spus Gabbard.
„Încrederea şi speranţa poporului american în republica noastră democratică — şi, prin urmare, în viitorul naţiunii noastre — depind de acest lucru”, a adăugat ea, menţionând că va trimite documente către Departamentul de Justiţie pentru a-şi susţine cazul.
Şefa Serviciului Naţional de Informaţii a susţinut că mai mulţi oficiali de rang înalt din epoca Obama au participat la o reuniune a Consiliului Naţional de Securitate, în decembrie 2016, la Casa Albă.
După acea întâlnire, asistenta executivă a lui James Clapper, pe atunci director al serviciilor naţionale de informaţii, a trimis un e-mail liderilor comunităţii de informaţii, cerându-le să elaboreze o nouă evaluare „la cererea preşedintelui”, care să detalieze „instrumentele folosite de Moscova şi acţiunile întreprinse pentru a influenţa alegerile din 2016”, a spus Gabbard.
Oficialii din perioada administraţiei Obama ar fi furnizat informaţii înşelătoare publicaţiilor media precum The Washington Post, susţinând că Rusia a folosit tactici cibernetice pentru a interfera cu sau a influenţa rezultatul alegerilor, a afirmat Gabbard.
Agenţii precum CIA, FBI, NSA şi Departamentul pentru Securitate Internă ar fi fost instruite să elaboreze o nouă evaluare, care a culminat cu un raport controversat al comunităţii de informaţii, publicat pe 6 ianuarie 2017, a susţinut Gabbard, adăugând că acest raport contrazicea concluziile anterioare şi se baza, parţial, pe surse „considerate ca fiind neverosimile”.