Şefa IICCMER îşi dă demisia: Am întâmpinat piedici din partea unor instituţii ale statului sau atacuri la adresa vieţii private

Alexandra Toader
Alexandra Toader (Facebook / ada.toader)

Preşedintele executiv al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoriei Exilului Românesc (IICCMER), Alexandra Toader, a anunţat, luni, că îşi dă demisia şi a acuzat că, pe durata mandatului său, a întâmpinat “piedici constante” din partea anumitor instituţii ale statului sau atacuri virulente la adresa vieţii private, care “mi-au provocat un grav prejudiciu de imagine, în ciuda lipsei de consistenţă a falsurilor lansate în spaţiul public”.

Alexandra Toader a fost numită în această poziţie la începutul anului 2020 de către fostul premier Ludovic Orban, înlocuindu-l astfel pe Radu Oprea.

Anterior, Toader deţinuse funcţia de membră a Colegiului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

Comunicatul şefei IICCMER:

Astăzi, mi-am înaintat demisia din funcţia de preşedinte executiv al IICCMER.

În perioada celor doi ani de mandat, am întreprins toate acţiunile aferente îndeplinirii scopului şi obiectivelor IICCMER, în ciuda faptului că am preluat o instituţie nefuncţională, atât din punct de vedere administrativ, cât şi din punctul de vedere al activităţii de cercetare (domenii pe care am reuşit să le reorganizez şi să le dinamizez).

Am aprobat şi derulat proiecte de cercetare care au în prim-plan investigarea riguroasă a aspectelor ce ţin de istoria regimului comunist din România. De asemenea, am iniţiat proiecte de investigaţii de referinţă, precum recuperarea memoriei deţinuţilor politic care au luat parte la lucrările de reabilitare a Cazinoului din Constanţa (1951-1953). Totodată, proiectul de investigare a crimelor şi abuzurilor comise în urma tentativelor de trecere a frontierei de stat în perioada comunistă este acum într-un stadiu avansat, acesta constituind unul dintre obiectivele prioritare ale Institutului în timpul mandatului meu.

Nu mai puţin, pe parcursul celor doi ani am întreprins activităţi sistematice şi coerente în ceea ce priveşte proiectul major - finanţat prin PNRR – Memorialul “Închisoarea Tăcerii Râmnicu Sărat şi Centrul Educaţional privind Comunismul în România”, activităţi fără de care acest proiect de importanţă naţională nu se poate implementa, ţinând cont de dezinteresul şi managementul defectuos din perioada anterioară anului 2020 (aspect care face obiectul unei plângeri penale înaintate DNA).

Cu toate acestea, în pofida efortului sistematic în care m-am ancorat, am întâmpinat piedici constante din partea anumitor instituţii ale statului sau atacuri virulente la adresa vieţii private, acţiuni care mi-au provocat un grav prejudiciu de imagine, în ciuda lipsei de consistenţă a falsurilor lansate în spaţiul public. Este regretabil faptul că privarea unor salariaţi / terţe persoane de privilegii financiare şi de orice altă natură (privilegii de care unii au beneficiat anterior şi care pot fi plasate la limita legii) a generat acţiuni abjecte, cu scopul inducerii în eroare a celor mai înalte foruri decizionale.

Părăsesc această funcţie fiind în continuare convinsă de misiunea importantă pe care o are IICCMER, de investigare şi identificare a abuzurilor şi încălcărilor drepturilor omului pe întreaga durată a regimului comunist în România, precum şi sesizarea organelor îndreptăţite să ia măsuri în acele cazuri în care sunt depistate situaţii de încălcare a legii.

Reamintim că, în februarie 2021, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a anunţat că se va ocupa de investigarea ştiinţifică şi demascarea crimelor şi abuzurilor din timpul Revoluţiei. Anunţul a fost făcut după ce Senatul a dat undă verde desfiinţării Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, condus de nimeni altul decât Ion Iliescu, fost preşedinte judecat pentru crime împotriva umanităţii in dosarul Revoluţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne