Şedinţă cu scandal: Orban, acuzat că a "trădat" partidul. Cum justifică cedarea mai multor ministere importante

Ludovic Orban - gov.ro
Ludovic Orban - gov.ro (Epoch Times România)

Conducerea PNL a avut, marţi seară, o şedinţă tensionată în care lui Ludovic Orban i s-a reproşat că nu a negociat destul de bine portofoliile, că a pierdut ministere importante în faţa celor de la USR-PLUS şi UDMR. Ce le-a răspuns liderul PNL colegilor săi de partid care l-au criticat?

"Le-am răspuns că PNL nu mai este singur la guvernare, PNL se află într-o coaliţie şi că, în negocierile purtate, mandatul acordat de Biroul Politic Naţional a fost respectat 100%. Mandatul meu a fost acela de a negocia formarea unei coaliţii şi de asemenea de a conduce la formarea unei majorităţi parlamentare care să ducă la învestirea unui guvern condus de Florin Cîţu şi, de asemenea, cu o reprezentare care ţine cont de votul cetăţenilor. Adică o reprezentare în toate funcţiile de demnitate publică pentru PNL corespunzătoare votului dat de cetăţeni şi anume o pondere de 55%. Sigur că s-a discutat de ministere. Normal că poate unii au fost poate supăraţi că nu mai deţinem noi anumite ministere", a declarat Orban.

Pe de altă parte, liderul PNL a ţinut să precizeze că, din punctul său de vedere, orice ministru girează un portofoliu, indiferent că este din partea PNL, din partea USR PLUS sau din partea UDMR, pune în practică programul de guvernare al coaliţiei.

"Nu există niciun dezavantaj dacă PNL nu deţine un minister sau altul. Sigur că, probabil, unii au considerat că, dacă aveam anumite ministere poate am fi avut o altă poziţionare, sau mai multă putere, sau alte lucruri. Pentru mine, cel mai important lucru pe care l-am avut în vedere a fost acela de a reuşi construcţia acestei coaliţii, o construcţie care nu a fost simplă, care a presupus negocieri de două săptămâni, negocieri dificile, de armonizare a unor programe de guvernare care aveau foarte multe puncte diferite, de câştigarea încrederii reciproce, de construcţie a unui spirit de echipă între cele trei formaţiuni", a afirmat Orban.

Şedinţa Biroului Politic Naţional a fost una tensionată, susţin surse participante la discuţii citate de Digi24, după ce mai mulţi lideri, printre care Ilie Bolojan, Emil Boc, Florin Roman l-au atacat pe Ludovic Orban pentru că a pierdut ministere importante.

Liderii respectivi sunt nemulţumiţi că PNL a cedat la negocieri ministere precum Ministerul Dezvoltării, important pentru primarii din teritoriu, Ministerul Fondurilor Europene sau Ministerul Transporturilor.

Preşedintelui PNL i s-a spus că ar fi "trădat" partidul la negocierile de la Vila Lac.

Lista miniştrilor a fost în final validată cu 63 de voturi pentru, 2 împotrivă şi 5 abţineri. Împotriva listei miniştrilor au votat Ilie Bolojan şi Florin Roman, în timp ce Rareş Bogdan, Robert Sighiartău, Emil Boc, Dan Motreanu şi Cristian Buşoi s-au abţinut.

Publicaţia Adevărul a prezentat unele dintre reproşurile aduse lui Orban în şedinţă, citând surse liberale:

"Domnule Orban, aţi vândut partidul. Voi face turul României pentru a le spune primarilor că le-aţi vândut partidul pentru funcţia de preşedinte", i-a transmis Florin Roman lui Orban. Apoi, a continuat: "Să nu mă mai ameninţati prin interpuşi interlopi de lângă dvs".

Emil Boc i-a reproşat că vrea să reformeze România prin sistemul de protecţie socială, nu aşa cum a promis, prin fonduri europene.

"Sunt extem de dezamăgit. Nu voi vota. Modalitatea în care s-a ajuns aici a fost total nedemocratică. E anormal să aflam numele miniştrilor de la TV", i-a reproşat Rareş Bogdan.

"PNL nu va putea livra proiecte, PNL se va ocupa de electorii altor partide. Am încredere că aşa cum a mai făcut, PNL va trece şi peste aceste vremuri grele. De când sunt eu în PNL, acest partid nu a negociat mai prost", a subliniat Sighiartău, care a spus că nu va vota lista, deşi îl respectă pe Cîţu.

"Ministerul Dezvoltării trebuie luat pentru partid, nu pentru oameni", i-a mai transmis Rareş Bogdan, cu referire că intenţionat a renunţat la minister.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne