Secţia Specială, "star" în raportul MCV: A încercat să preia dosarul Teldrum

Adina Florea
Adina Florea (ziaruldeconstanta.ro)

Unii observatori, atât din România, cât şi din afara ţării, au concluzionat că preocupările vizând înfiinţarea Secţiei Speciale de investigare a infracţiunilor din Justiţie s-au dovedit a fi justificate şi au solicitat, prin urmare, desfiinţarea SS, se arată în raportul MCV referitor la ţara noastră, studiat de Ziare.com

Potrivit sursei citate, atât Comisia de la Veneţia, cât şi GRECO au reiterat în rapoartele din iunie 2019 că există în continuare motive foarte serioase de îngrijorare cu privire la crearea unei astfel de secţii, mai ales având în vedere activitatea secţiei respective în primele şase luni de la înfiinţarea sa.

În nota de subsol, la care se face trimitere, specialiştii europeni se referă inclusiv la dosarele deschise în cazul fostei şefe DNA Laura Codruţa Kovesi şi a fostului procuror general Augustin Lazăr.

"Un exemplu elocvent îl constituie deschiderea unui dosar penal împotriva fostei procuroare-şef a DNA (Laura Codruţa Kovesi - n.red.), care candida şi pentru funcţia de procuror-şef european. Faptul că momentul deschiderii dosarului penal a coincis cu data convocării la audierile pentru funcţia respectivă a părut să indice intenţia de a împiedica această candidatură, iar o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a calificat drept ilegale măsurile preventive aplicate.

Un alt exemplu din aceeaşi perioadă se referă la o cauză deschisă împotriva fostului procuror general (Augustin Lazăr - n.red.) pentru constituirea unui grup infracţional organizat în legătură cu elaborarea rapoartelor MCV", se arată în document.

De asemenea, Comisia face trimitere la ancheta în care Adina Florea îl "cerceta" pe Frans Timmermans şi arată că Secţia Specială a încercat să preia cazul lui Dragnea.

"În practică, Secţia Specială a solicitat să îi fie transferate o serie de anchete şi urmăriri penale în materie de corupţie la nivel înalt.

Au fost astfel confirmate preocupările evidenţiate în raportul din noiembrie 2018, potrivit cărora secţia ridică riscuri importante pentru investigarea şi urmărirea penală eficace a cazurilor complexe de corupţie la nivel înalt sau de criminalitate organizată", se mai arată în document iar nota de subsol la acest paragraf face trimitere la dosarul Tel Drum - Liviu Dragnea, pe care procurorul Adina Florea a vrut să-l preia de la DNA la SS.

"Această preocupare a fost confirmată atunci când un denunţ la adresa procurorului care se ocupă de un dosar de corupţie care implică o fraudă împotriva intereselor financiare ale Uniunii a condus la introducerea de către secţie a solicitării de a prelua dosarul respectiv.

Încercarea respectivă a fost în cele din urmă oprită de către procurorul general, iar DNA şi-a păstrat competenţa de investigare a dosarului", se arată în raport.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne