Secretul din spatele mersului bizar al lui Putin. Legătura cu antrenamentele speciale ale KGB

Vladimir Putin, noul preşedinte al Rusiei.
Vladimir Putin, noul preşedinte al Rusiei. (VLADIMIR RODIONOV / AFP / GettyImages)

Preşedintele rus Vladimir Putin merge într-un mod bizar - cu braţul drept ţinut aproape nemişcat, în timp ce braţul stâng se balansează liber - fapt ce a stârnit de-a lungul anilor speculaţii cu privire la motivele din spatele acestui lucru, zvonurile mergând de la un atac cerebral intrauterin până la o criză de poliomielită în copilărie.

Acum, un nou studiu realizat de un grup de neurologi, prezentat de Live Science, ajunge la o concluzie foarte diferită, punând stilul bizar de mers al lui Putin pe seama antrenamentului pe care l-a primit în perioada în care a făcut parte din KGB-ul Uniunii Sovietice.

În cadrul studiului, publicat în ediţia online a revistei The BMJ, cercetătorii au descoperit că alţi câţiva oficiali ruşi proeminenţi prezentau un mers asemănător, despre care ei spun că ar putea fi legat şi de antrenamentul KGB, menit să ţină "braţul armat" al unui om aproape de toc, gata să scoată arma în orice moment.

Cercetătorii au observat modele de mers similare - un braţ drept rigid, aproape imobil, care însoţeşte o mişcare altfel normală - la alţi patru oficiali ruşi proeminenţi: premierul Dmitri Medvedev; fostul ministru al apărării Anatoli Serdiukov; Serghei Ivanov, şeful administraţiei prezidenţiale din Rusia; şi comandantul Districtului Militar de Vest Anatoli Sidarov.

În manualul de pregătire al KGB scrie literalmente: când mergi, nu mişca braţul drept, ţine-l aproape de toc şi fii pregătit să scoţi arma.

Putin şi Ivanov au servit amândoi în KGB, unde ar fi fost, fără îndoială, instruiţi "ca la carte", pentru a-şi restricţiona mişcările braţului drept în timpul mersului. Şi, deşi ceilalţi oficiali nu au fost în KGB, trecutul lor militar ar putea explica adoptarea acestui mers special.

În cazul lui Medvedev, singurul oficial care nu a avut nici pregătire KGB şi nici pregătire militară, studiul sugerează că mişcarea sa redusă a braţului ar putea fi un exemplu de "imitare a şefului", o practică deloc neobişnuită în Rusia, unde oficialii absorb frecvent manierele superiorilor lor, potrivit cercetătorilor.