Secretar de stat din Ministerul Educaţiei: Cel mai dificil factor la schimbare în învăţământul românesc sunt profesorii

.
. (pixabay.com)

Secretarul de stat din Ministerul Educaţiei Sorin Ion, responsabil pentru învăţământul preuniversitar, a afirmat că „cel mai dificil factor în schimbare din învăţământul românesc” sunt profesorii.

„Noi suntem cei mai rezistenţi la schimbare”, a subliniat oficialul, la conferinţa online intitulată „Şcoli-pilot pentru arhitecturi curriculare de secol XXI”, având ca temă înfiinţarea şcolilor-pilot în baza Articolului 26 din Legea Educaţiei, citat de Edupedu.ro.

Potrivit lui Sorin Ion, deşi metodologia de înfiinţare a şcolilor-pilot este în vigoare de aproape un an, până în prezent nu a primit la minister nicio cerere concretă în acest sens.

„La Ministerul Educaţiei, până în acest moment, am avut o singură discuţie pe tema înfiinţării unei şcoli-pilot. Şi a fost o discuţie non-formală”, a declarat Sorin Ion, care le-a transmis directorilor să trimită cereri pentru înfiinţarea de şcoli-pilot.

Secretarul de stat a dat exemplul dezbaterilor purtate pentru noile planuri-cadru la liceu unde, afirmă el, din cele 10.000 de propuneri primite, circa 90% erau despre cum o anumită materie trebuie să aibă ore mai multe pentru că este mai importantă decât toate celelalte.

„Constat că, în realitate, şi aici să nu se supere nimeni, pentru că mă includ, cel mai dificil factor în schimbare, din învăţământul românesc, suntem noi, profesorii. Noi suntem cei mai rezistenţi la schimbare. Mă includ, pentru a nu jigni pe cineva. Lucrul ăsta l-am constatat acum, la dezbaterea planurilor-cadru. Lucrurile se leagă [...] cu dezbaterea infinită cu privire la planurile-cadru pentru învăţământul liceal [...]. Avem cam 10.000 de propuneri. De ce spun că noi, profesori, suntem cei care ne opunem cel mai mult schimbării în învăţământul românesc? Pentru că din cele 10.000 de propuneri aş risca un procent de 90 la sută de propuneri care sună la modul următor: ‘dar totuşi istoria este cea mai importantă, vrem ore în plus acolo’. Şi putem înlocui istoria cu orice disciplină vreţi dumneavoastră, completaţi spaţiile punctate, argumentele sunt cam aceleaşi. Evident că toate disciplinele sunt importante, eu sunt de matematică, dar nu am avut niciodată pretenţia că matematică e mai importantă decât desenul”, a afirmat Sorin Ion.

Sursa citată reaminteşte că înfiinţarea de şcoli-pilot este posibilă încă din septembrie 2020, în aceste şcoli-pilot fiind posibilă testarea unor noi metode de predare şi noi arhitecturi curriculare, precum şi a altui tip de salarizare şi de carieră didactică. Concret, actul normativ care punere în aplicare articolul 2 din Legea Educaţiei 1/2011 este Hotărârea de Guvern nr 559/2020.

Articolul complet aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură