Se întâmplă în România: Unele instituţii publice refuză să dezvăluie câţi angajaţi plătesc din bugetul de stat

Violeta Vijulie
Violeta Vijulie (Facebook)

Fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP) Violeta Vijulie susţine că ANFP, în încercarea de a crea o bază de date comună, care să adune toţi angajaţii din cele 13.800 de instituţii ale statului, se confruntă cu o situaţie inedită: instituţiile statului refuză să declare exact personalul angajat şi plătit de la bugetul de stat, informează Newsweek România.

„Programul E-bugetar nu va fi doar o simplă bază de date cu toţi angajaţii din ţară. În România, sunt aproximativ 13.800 de instituţii publice. Noi trebuie să colectăm date de la toate aceste instituţii. Dar nu o putem face din prima, căci mentalitatea celor care trebuie să ne trimită datele nu este bine pregătită pentru transparenţă. Primul pas este interconectarea cu bazele de date deja existente la Ministerul Finanţelor, la Revisal, la Ministerul Educaţie, la Evidenţa Populaţiei. Abia în a doua fază, începând din 2022, vom face o aplicaţie on line, prin care instituţiile să se poată înscrie singure în baza comună de informaţii. Abia atunci vom şti câţi bugetari sunt în sistem, ce fac, ce pregătire au, dacă au terminat Administraţie publică, dacă cei de la Resurse Umane au studii de resurse umane, chiar şi ce vârstă au, ne interconectăm cu ce e existent”, a explicat Violeta Vijulie.

Sursa citată mai susţine că un alt impediment ar fi acela că instituţiile statului nu comunică între ele iar unele dintre acestea chiar refuză să colaboreze.

„De multe ori, şi departamentele din cadrul aceleiaşi instituţii comunică greu între ele. Oamenii îşi trimit adrese, e o goană de a scrie hârtii, pentru a se apăra. Din păcate, această mentalitate nu dispare într-un an de zile. [...] Am avut cazuri concrete în care ni s-a exprimat acest lucru că nu şi-ar dori să fie în această bază de date, deşi Codul administrativ scrie clar că toţi bugetarii trebuie să fie acolo. Nu au dat explicaţii concrete, au refuzat pur şi simplu. Transparenţa scoate la iveală frici. Dacă acum am fi avut această bază de date, primul ministru ar fi avut o situaţie foarte clară a sporurilor din sistem. Cine are sport de calculator, cine are spor de praf”, a afirmat fostul preşedinte ANFP.

Potrivit sursei citate, statul nu ştie decât aproximativ câţi angajaţi are în toate cele 13.800 de instituţii publice din România, nu ştie ce salarii se dau, ce sporuri şi, mai ales, cât de competenţi sunt salariaţii săi, Guvernul având doar cifre aproximative atunci când vine vorba de cei pe care-i plăteşte din banii contribuabililor. Articolul complet aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne