Se aşteaptă ca Rusia să sugereze ca OPEC+ să reducă producţia de petrol cu un milion de barili pe zi [surse]

(Getty Images)

Rusia va propune probabil ca OPEC+ să reducă producţia de petrol cu aproximativ un milion de barili pe zi la următoarea sa reuniune din octombrie, a declarat marţi o sursă familiarizată cu punctul de vedere al Rusiei, citată de Reuters.

Reuniunea va avea loc pe 5 octombrie, pe fondul scăderii preţurilor petrolului şi al lunilor de volatilitate severă a pieţei care au determinat un alt producător de top al OPEC+, Arabia Saudită, să spună că grupul ar putea reduce producţia.

Patru surse din OPEC+ au declarat că discuţiile dintre miniştri nu au început încă înainte de reuniunea de săptămâna viitoare.

OPEC+, care reuneşte ţările OPEC şi aliaţi precum Rusia, a refuzat să majoreze producţia pentru a scădea preţul petrolului, în ciuda presiunilor din partea marilor consumatori, inclusiv a Statelor Unite, pentru a ajuta economia globală.

Cu toate acestea, preţurile au scăzut puternic în această lună din cauza temerilor legate de economia globală şi a unei reveniri a dolarului american după ce Rezervele Federale au majorat ratele.

Preţul petrolului Brent, care se tranzacţiona deja în creştere marţi din cauza reducerilor de aprovizionare din Golful SUA, a crescut şi mai mult după aflarea veştii despre potenţiala propunere rusă, contractul urcând cu aproape 4%, până la un maxim de sesiune de 87,15 dolari pe baril.

Impactul oricărui acord OPEC+ de reducere a producţiei va fi probabil atenuat de incapacitatea multor membri ai grupului de a produce la ţintele convenite.

În august, OPEC+ producea cu 3,58 milioane de bpd sub obiectivele sale, membrii luptându-se cu sancţiunile şi cu investiţiile insuficiente.

Ministrul irakian al petrolului, Ihsan Abdul Jabbar, a declarat luni că OPEC+ monitorizează situaţia preţului petrolului, dorind să existe un echilibru pe pieţe.

La începutul acestei luni, JP Morgan a declarat că, în opinia sa, OPEC+ ar putea fi nevoită să intervină cu o reducere de până la un milion de bpd "pentru a stopa tendinţa descendentă a preţurilor şi pentru a realinia pieţele fizice şi de hârtie care par a fi deconectate".

"Doar o reducere a producţiei de către OPEC+ poate întrerupe impulsul negativ pe termen scurt", au declarat analiştii UBS Giovanni Staunovo şi Wayne Gordon.

Rusia se confruntă cu provocări în menţinerea producţiei de petrol din cauza sancţiunilor occidentale asupra sectoarelor sale energetice şi financiare, după ce a trimis trupe în Ucraina la începutul acestui an. Occidentul acuză Rusia că a invadat Ucraina, dar Kremlinul o numeşte o "operaţiune militară specială".

Arabia Saudită nu a condamnat acţiunile Moscovei pe fondul relaţiilor dificile cu administraţia preşedintelui american Joe Biden.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman au discutat săptămâna trecută şi au lăudat eforturile în cadrul OPEC+, confirmându-şi intenţia de a respecta acordurile existente, a declarat Kremlinul.

După cum afirmă OilPrice, citat de ZeroHedge, vestea vine la doar o zi după comentariile făcute luni la conferinţa petrolieră a APPEC, care au sugerat că stocurile globale de petrol vor creşte anul viitor pe fondul unei cereri slabe şi al unui dolar puternic - şi că OPEC+ va trebui să reducă producţia dacă vrea să împiedice scăderea preţurilor.

OPEC ar trebui să facă reduceri ale producţiei de petrol între 500.000 şi un milion de bpd pentru a menţine Brent-ul peste 90 de dolari pe baril, a declarat Gary Ross, directorul executiv al Black Gold Investors, în cadrul reuniunii de luni.

Acum, Rusia ar putea recomanda o reducere de un milion de bpd - şi, fiind unul dintre cei mai mari doi membri ai grupului OPEC+, recomandările comitatului au greutate.

OPEC+ a redus ţintele de producţie pentru luna octombrie cu 100.000 bpd la reuniunea anterioară, demonstrând astfel dorinţa sa de a reacţiona rapid la evoluţia pieţelor petroliere.

Şi cum majoritatea celorlalte surse OPEC+ vor fi de acord cu Rusia, petrolul a crescut cu peste 3%, cotaţia West Texas Intermediate (WTI) urcând de la 77,8 dolari la puţin peste 80 de dolari.

În timp ce Biden continuă să golească Strategic Petroleum Reserve (SPR) într-un ritm accelerat pentru a minimiza eşecul democraţilor în noiembrie, preţul petrolului va fluctua probabil în următoarele două luni, moment în care va exploda mai sus, pe măsură ce noua realitate de golire post-SPR va intra în sfârşit în vigoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie