Schimbare de macaz. Bloggeri militari anterior puternic pro-Kremlin critică tot mai dur invazia rusă în Ucraina

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Getty Images)

Unii bloggeri militari (milbloggeri) pro-ruşi de pe Telegram continuă să critice Kremlinul pentru tratamentul oribil aplicat militarilor mobilizaţi cu forţa din autoproclamatele Republici Populare Doneţk (DNR) şi Lugansk (LNR), ceea ce contrazice propaganda privind “progresul” operaţiunii militare speciale (numele folosit de Kremlin pentru invadarea ţării vecine), susţine Institutul pentru Studiul Războiului în ultima evaluare a războiului din Ucraina.

Fostul ofiţer al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) Igor Girkin (ce are 360.000 de urmăritori) a amplificat o critică făcută de către un blogger militar mai puţin cunoscut, care a discutat despre un videoclip în care un batalion din DNR a făcut apel către liderul aşa-zisei republici, Denis Puşilin, cu privire la maltratarea trupelor mobilizate în forţă.

Girkin a acuzat conducerea rusă, nu pe Puşilin, că a început invazia cu rezerve insuficiente şi trupe mobilizate în forţă şi nepregătite.

Milbloggerul a adăugat că Rusia nu a furnizat soldaţilor din republicile sale proxy arme noi, în ciuda faptului că a susţinut că forţele ucrainene s-au pregătit timp de un an înainte de invazia rusă pentru a ataca zonele ocupate din Donbas.

De asemenea, Girkin a susţinut că Moscova nu a reuşit să mobilizeze şi să pregătească în mod adecvat următorul lot de rezerve, în timp ce forţele ucrainene îşi pregătesc cu succes trupele pentru contraofensive. În plus, Girkin a criticat Kremlinul pentru că nu a plătit batalionul din DNR timp de trei luni.

Unii bloggeri militari au susţinut că forţele ucrainene au fabricat videoclipul, dar acesta a atras totuşi atenţia utilizatorilor pro-ruşi de Telegram.

Incidentul evidenţiază o schimbare continuă în spaţiul informaţional al bloggerilor de limbă rusă, indiferent de autenticitatea videoclipului.

Este posibil ca bloggerii militari să fi atacat sau să fi respins un astfel de videoclip aproape la unison la începutul războiului, când toţi se concentrau în general pe prezentarea unor naraţiuni optimiste pro-ruse şi anti-ucrainene. Răspunsul la acest videoclip în spaţiul bloggerilor de limbă rusă demonstrează rezonanţa puternică pe care o pot avea acum naraţiunile anti-Kremlin.

Este imposibil de ştiut ce efect ar putea avea schimbarea de ton în acest spaţiu de informare asupra percepţiei generale a războiului din Rusia, dar este una dintre cele mai vizibile şi notabile inflexiuni în atitudinile vocilor ruseşti aparent independente, anterior puternic pro-Moscova, văzute până acum.

Declaraţia de miercuri a şefului miliţiei din DNR, Eduard Basurin, care a explicat că forţele ruse se vor concentra pe crearea unor “încercuiri mai mici”, mai degrabă decât pe o singură încercuire mare, este probabil, în parte, un răspuns la o critică apărută atât în spaţiul milbloggerilor, cât şi în Duma rusă, potrivit căreia forţele ruseşti nu au reuşit să realizeze operaţiuni de tipul celor din 2014.

Remarcile lui Basurin, împreună cu alte schimbări în modul în care oficialii ruşi au discutat despre încercuirile şi operaţiunile ruseşti din estul Ucrainei în urma acestor critici, sugerează că liderii ruşi şi oamenii lor din regiunea est-ucraineană Donbas ar fi sensibili la schimbările din acest spaţiu informaţional.

Potrivit Institutului, forţele ruse se confruntă din ce în ce mai mult cu o deficienţă în ceea ce priveşte armamentul de înaltă precizie. Statul Major General ucrainean a afirmat că, din cauza lipsei tot mai mari de arme de înaltă precizie, trupele invadatoare caută alte metode de a ataca infrastructuri critice şi au intensificat utilizarea avioanelor pentru a sprijini ofensivele.

Direcţia principală de informaţii ucraineană (GUR) a remarcat că până la 60% din stocul de arme de înaltă precizie al Rusiei a fost deja epuizat, ceea ce este în concordanţă cu rapoartele anterioare ale oficialilor occidentali din domeniul apărării, potrivit cărora forţele ruse se bazează din ce în ce mai mult pe “bombe obişnuite” (dumb bombs), din cauză că se confruntă cu dificultăţi în refacerea stocurilor de muniţii de precizie, în parte din cauza sancţiunilor care vizează producţia industrială de apărare a Rusiei.

Kremlinul încearcă să extindă numărul de deţinători de paşapoarte ruseşti în zonele ocupate. Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat, miercuri, un decret care va simplifica procedura de obţinere a unui paşaport rusesc în regiunile ucrainene Herson şi Zaporojie. Această campanie nouă de “emitere de paşapoarte în masă” are loc în teritoriile ocupate şi reprezintă probabil un efort de a stabili condiţiile pentru un fel de aranjament politic post-conflict (a cărui formă exactă preferată de Putin rămâne neclară) prin manipularea accesului la cetăţenia rusă.

În plus, autorităţile de ocupaţie ar putea să încerce să exploateze acest nou decret pentru a desfăşura mobilizări mascate în zonele ocupate, deoarece deţinerea unui paşaport rusesc ar face ca rezidenţii din teritoriile ocupate eligibili pentru recrutare să fie supuşi serviciului militar forţat.

Kremlinul şi comandanţii militari ruşi introduc şi noi reglementări menite să adreseze problema scăderii nivelului de rezerve pregătite pentru luptă. Duma de Stat şi Consiliul Federaţiei Ruse au adoptat un proiect de lege care ridică vârsta maximă pentru înrolarea voluntară în armata rusă de la 40 la 50 de ani.

Totodată, canalele ruseşti de Telegram au raportat că liderii ruşi au forţat ofiţerii operaţionali şi comandanţii Gărzilor de Frontieră ruseşti din regiunile sudice ale Rusiei, inclusiv din regiunea Rostov şi peninsula ucraineană Crimeea (anexată de Rusia în 2014), să anuleze pe termen nelimitat toate vacanţele de vară - o măsură destul de puţin surprinzătoare, dar un indiciu al următoarei surse de forţă de luptă la care se pare că va apela Vladimir Putin.

Nu în ultimul rând, Institutul susţine că Gărzile de Frontieră ruseşti vor fi desfăşurate, se pare, la sfârşitul lunii mai, pe terenuri de pregătire pentru exerciţii nespecificate. Statul Major General ucrainean a afirmat, la rândul său, că forţele ruse formează noi unităţi de rezervă în cadrul Districtului Militar Sudic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe