Scene şocante în Giuleşti. Opt jandarmi asistă impasibili la o agresiune. Apoi ascultă ordinele agresorului

Agresiune in Giulesti
Ana Ion
29.09.2024

Pe stadionul din Giuleşti au avut loc scene şocante. Un impresar a agresat fizic şi verbal mai mulţi jurnalişti aflaţi în preajma ambulanţei care îl preluase pe jucătorul Cristian Chira după accidentare.

Iniţial, agentul Rareş Pop l-a deposedat de telefon şi l-a împins pe fotograful GOLAZO.ro, Iosif Popescu. Apoi, individul l-a bruscat pe reporterul iAMSport, Cătălin Stroia. Aproape că l-a proiectat într-o poartă de fier a stadionului Giuleşti. Întregul episod s-a desfăşurat sub privirile a nu mai puţin de opt jandarmi, care asistau impasibili, scrie Golazo.ro.

Abia după gestul violent al impresarului, unul dintre jandarmi intervine, însă în loc să se îndrepte spre agresor, acesta îi urmează ordinele: „Luaţi-l p-ăsta! Voi dormiţi, mă?”.

Impresarul purta la gât un ecuson cu însemnele Oţelului, însă gălăţenii încearcă să se dezică de el.

„Nu este angajatul clubului nostru. Vă rog frumos să nu implicaţi imaginea clubului Oţelul, el nu are legătură contractuală.

A avut o invitaţie la meci, nu era o legitimaţie de oficial. El doar e impresarul unor jucători de la noi. Repet, nu este oficial al clubului. Noi, cei de la Oţelul, nu avem vreo legătură cu el. E un incident regretabil dacă e cum spuneţi, încă nu am văzut imaginile”, a spus Cristi Munteanu, conform iAMSport.

Întrebat dacă Oţelul va mai colabora cu el dacă Poliţia îl va găsi vinovat, Munteanu a replicat: „Domnule, vă rog, nu implicaţi clubul în asta. Vă mulţumesc de înţelegere”.

Asociaţia Presei Sportive din România (APS) a emis un comunicat în care condamnă lipsa de reacţie a jandarmilor şi solicită LPF şi FRF să intervină pentru a garanta siguranţa jurnaliştilor pe stadioane.

„Asociaţia Presei Sportive din România condamnă incidentul grav petrecut în seara zilei de 28 septembrie 2024, la meciul de fotbal Rapid - Oţelul Galaţi.

În timp ce adunau informaţii despre un moment important din meci, respectiv accidentarea unui fotbalist, mai mulţi jurnalişti de la publicaţiile iAMSport, GOLAZO.ro şi Fanatik au fost agresaţi fizic şi verbal de un agent de fotbalişti. Acesta purta la gât un ecuson de oficial al clubului din Galaţi, cu ajutorul căruia pătrunsese într-o zonă cu acces limitat.

Agresiunea s-a desfăşurat chiar sub privirile forţelor de ordine, 8 jandarmi asistând impasibili la momentul violent. Ba chiar, la îndemnul atacatorului, jandarmii s-au îndreptat tot către victime în loc să îl oprească pe atacator. De asemenea, niciun reprezentant al clubului gazdă nu a intervenit în apărarea ziariştilor.

Ulterior, după ce episodul presărat cu lovituri, înjurături şi ameninţări a fost relatat de presa online şi de televiziuni, Jandarmeria a emis un comunicat prin care anunţa amendarea cu 500 de lei a impresarului (validat în Giuleşti drept „oficial” al clubului Oţelul Galaţi) şi interzicerea accesului său pe stadioane timp de un an. Dar chiar şi în acest comunicat Jandarmeria spune, cu nonşalanţă, că „jandarmii aflaţi la faţa locului au observat incidentul şi, ulterior, au luat măsuri pentru ţinerea la distanţă a celor implicaţi”.

A fost încă un moment, la fel ca multe altele petrecute pe arene sportive, care arată că siguranţa jurnaliştilor nu este tratată cu seriozitatea necesară.

APS solicită imperativ atât organizatorilor de competiţii sportive, cât şi reprezentanţilor forţelor de ordine să abordeze cu responsabilitate acest aspect, să reacţioneze ferm pentru a asigura securitatea presei pe stadioane şi nu numai şi să descurajeze sau să penalizeze exemplar orice pornire violentă la adresa ziariştilor (reporteri, fotoreporteri, cameramani etc.).

Este vital, pentru dreptul la informare al publicului, ca reprezentanţii media să îşi desfăşoare activitatea în siguranţă, în orice loc s-ar afla.

De asemenea, relaxarea cu care cluburile acordă permise de acces unor persoane neavenite este un aspect alarmant, care ar trebui stopat de intervenţia fermă a Ligii Profesioniste de Fotbal şi a Federaţiei Române de Fotbal”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor