Scandalul sechestrării jurnaliştilor italieni de familia Şoşoacă. Ambasadorul Italiei la Bucureşti cere lămuriri

Diana Şoşoacă
D.B.
15.12.2021

Ambasadorul Italiei la Bucureşti a cerut lămuriri Guvernului României după incidentul de vineri seara, în care jurnalista italiană Lucia Goracci şi echipa sa de filmare ar fi fost sechestraţi de senatoarea Diana Şoşoacă în cabinetul de avocatură din Bucureşti al acesteia din urmă, informează Rai News.

„La instrucţiunile ministrului Di Maio, ambasadorul Italiei în România a cerut astăzi guvernului României lămuriri imediate după episodul recent petrecut la Bucureşti împotriva jurnalistei RAI Lucia Goracci şi a echipei de filmare care o însoţea. Ambasadorul - conform celor aflate din surse de la Farnesina [Ministerul Afacerilor Externe al Italiei – n.r.] - şi-a exprimat surprinderea şi nemulţumirea, şi a cerut autorităţilor române competente să investigheze cele întâmplate", au anuntat cei de la Rai News.

Potrivit sursei citate, într-un mesaj oficial transmis autorităţilor italiene se arată că „Guvernul României condamnă cu fermitate orice act de intimidare a jurnaliştilor sau obstacole în calea dreptului cetăţenilor la informare liberă. Libertatea de exprimare, dreptul la opinie şi accesul la informaţie sunt garanţii ale unei democraţii consolidate şi ale funcţionării statului de drept. Premierul Nicolae Ciucă consideră acest incident inacceptabil”,

Autorităţile române au mai transmis, ca răspuns la solicitarea Italiei de a trimite lămuriri cu privire la incident, că “premierul României este îngrijorat de acest caz, care trebuie clarificat de urgenţă de către instituţiile competente ale statului”.

“Ambasadorul României la Roma a informat autorităţile italiene că a fost declanşată o anchetă, în episodul petrecut la Bucureşti împotriva jurnalistei Rai Lucia Goracci şi a echipajului acesteia. Asta a fost raportat de Ministerul de Externe al Bucureştiului, precizând într-o notă că ancheta ‘va stabili detaliile incidentului şi va stabili, dacă va fi cazul, adoptarea de măsuri, conform legii’”, se precizează într-o notă a ambasadorului României în Italia.

În aceeaşi notă, şeful misiunii diplomatice a subliniat că România rămâne „profund angajată în protecţia libertăţii presei, un pilon important al democraţiei şi al statului de drept, iar acest incident izolat nu trebuie să submineze soliditatea relaţiilor bilaterale dintre România şi Italia”.

Scandalul provocat de familia Şoşoacă

Scandalul iscat în biroul de avocatură al senatoarei Diana Şoşoacă, ce a implicat agenţi de poliţie şi jurnalişti de la postul de televiziune RAI 1, a prins amploare. Incidentul a avut loc în timpul unui interviu pe care jurnaliştii italieni îl luau senatoarei Şoşoacă pe tema pandemiei de SARS-cov-2.

Jurnalista italiană Lucia Goracci a depus la Poliţia Română o plângere în care spune că Dumitru-Silvestru Şoşoacă, soţul senatoarei, a lovit-o, a muşcat-o de mână şi i-a smuls masca de pe faţă. Goracci, jurnalistă italiană cu o amplă experienţă de corespondent de război, a făcut o plângere penală de 10 pagini pe care a depus-o la Secţia 4 de Poliţie din Bucureşti.

Plângerea a fost formulată luni, după scandalul de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1, unde soţul senatoarei a fost audiat pentru ultraj.

Mai mult, Usigrai, sindicatul jurnaliştilor de la RAI, a cerut implicarea guvernului italian şi a Uniunii Europene în cazul jurnaliştilor “sechestraţi şi agresaţi în biroul senatoarei Diana Şoşoacă”. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor