Scandalul poliţiştilor care au cerut porc de Crăciun. EUROPOL: Bode ne-a lăsat impresia că a destructurat vreo reţea de crimă organizată

Lucian Bode şi porcul de 160 de kg
Lucian Bode şi porcul de 160 de kg

Sindicatul poliţiştilor Europol a reacţionat dur după ce ministrul de Interne, Lucian Bode, l-a "zburat" din funcţie pe şeful Poliţiei Rutiere din Giurgiu după scandalul poliţiştilor care au cerut porc de Crăciun.

Decizia a fost luată pe motiv că respectivul şef a încurajat o glumă la adresa poliţiştilor din subordine, care au fost păcăliţi că, în baza unei ordonanţe date pe vremea lui Liviu Dragnea, pot cere să li se dea un porc de Crăciun. De asemenea, alţi cinci poliţişti, care au pus la cale planul, vor fi cercetaţi disciplinar.

Crezând această păcăleală, un poliţist a cerut un porc de 160 de kilograme, specificând că vechimea lui în funcţie este de 4 ani.

Redăm mai jos comunicatul Europol:

Povestea porcului, de Lucian Bode

În ultimele 3 zile s-a creat o adevărată isterie naţională în jurul unei imagini cu un raport în care se cere un porc de Crăciun de către un poliţist. Nu a avut nimeni curiozitatea să întrebe şi să constate că raportul NU este real, că NU a fost întocmit sau semnat de poliţiştii cărora le apare numele pe raport sau că NU a fost înregistrat la nivelul unităţii. De ce? Pentru ca la noi „tot ce zboară se mănâncă” şi pentru că şefii Poliţiei nu au avut capacitatea să iasă imediat să comunice aceste informaţii, lăsând ca interpretările pe subiect să fie acceptate ca fiind reale, de către public.

Simţul umorului sau lipsa acestuia este indicatorul de inteligenţă al unui om. Iar în privinţa ministrului Bode avem dubii serioase văzându-i reacţia pe acest caz. Satisfacţia cu care a anunţat Bode că l-a „zburat” din funcţie pe şeful Serviciului Rutier, ne-a lăsat impresia că a destructurat vreo reţea de crimă organizată sau că l-ar fi prins pe cel care a pus bomba la Arad. În realitate, anunţul acestuia reprezintă o adevărată cacealma, şi asta pentru că ofiţerului care exercita funcţia de şef serviciu rutier îi expira oricum împuternicirea în 30 noiembrie însă, imediat după ce a văzut amploarea dată acestei glume, a solicitat din proprie iniţiativă încetarea împuternicirii pentru această poziţie, înainte de anunţul ministrului.

Şi mai vedem dubla măsură în cazul lui Bode în condiţiile în care a declarat că „a decis declanşarea cercetării prealabile” în cazul a 5 agenţi menţionaţi în pozele care au apărut în presă, în condiţiile care, pentru cms. şef Christian Ciocan, după circul pe care l-a făcut în vară pentru faptul că a fost amendat, nu s-a declanşat nicio cercetare disciplinară, nu s-a aplicat nicio sancţiune şi nici nu s-a reţinut că a fost prejudiciată imaginea instituţiei.

Sindicatul EUROPOL va asigura asistenţa poliţiştilor cercetaţi pentru a demonstra ridicolul situaţiei.