Scandal: Vaticanul sapă în secret un tunel pe sub Biserica Adormirii din Ierusalim

Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim
Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim (Wikipedia.org)

Vaticanul a construit un tunel subteran secret în Ierusalim, proiect care a înfuriat un grup local de conservare ce susţine că tunelul se află într-o zonă sensibilă care poate conţine vestigii antice şi alte artefacte.

Mişcarea Regavim, un grup de cercetare şi de lobby dedicat conservării terenurilor şi resurselor naţionale din Israel, a depus recent o petiţie la Curtea Districtuală din Ierusalim, cerând oraşului să ia măsuri împotriva tunelului subteran ilegal.

Potrivit petiţiei depuse la Judecătoria Ierusalimului, Mişcarea Regavim susţine că Vaticanul a ascuns existenţa tunelului lung de 100 de metri, care încalcă proprietăţile publice într-o zonă cunoscută pentru existenţa rămăşiţelor arheologice.

În petiţie se menţioneză că tunelul leagă Biserica Adormirii de pe Muntele Sion, din oraşul vechi al Ierusalimului, de „Beit Josef”, o casă de oaspeţi din apropiere.

„Când detaliile au început să apară, am cerut din nou ca municipalitatea din Ierusalim să facă publică documentaţia constatărilor, conform Legii privind libertatea informaţiei. Am cerut în continuare ca măsurile de supraveghere, inspecţie şi aplicare a legii să fie luate imediat pentru a restabili situl la starea sa anterioară fie prin închiderea, fie prin demolarea tunelului", au declarat pentru The Jerusalem Post avocaţii Avi Segal şi Yael Cinnamon din partea Mişcării Regavim.

„Am depus această petiţie numai atunci când solicitările noastre repetate către Municipalitatea Ierusalimului nu au primit răspuns”, au afirmat avocaţii.

Naomi Kahn, directorul Diviziei Internaţionale a Regavim, a declarat pentru Jewish News Syndicate: „Faptul că statul Israel nu a protejat vestigiile, care ştim că există, şi modul în care săparea tunelului a tulburat ceea ce este acolo, este scandalos”.

„Să sapi un tunel într-o zonă atât de sensibilă fără nicio supraveghere, inspecţie sau acces la public este o nebunie”, a adăugat Kahn. „Nu aveau dreptul să facă acest lucru, în primul rând”.

Potrivit unei declaraţii a grupului Regavim de anul trecut, „ancheta a dezvăluit că de-a lungul cărării tunelului, camerele subterane conţin artefacte antice, iar tunelul intră în mare măsură pe proprietatea publică”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe