Şase ţări îşi închid temporar consulatele din Istanbul din cauza unor "ameninţări de securitate"

(Captură Foto)

Protestele de amploare din Turcia, care au avut loc recent în urma arderii Coranului de către un activist de extremă dreapta din Suedia, au determinat mai multe ţări occidentale să emită în această săptămână alerte de călătorie pentru cetăţenii lor din Turcia, informează ZeroHedge.

Mai mult, potrivit sursei citate, aproximativ şase consulate din Istanbul şi-au anunţat închiderea temporară cauzată de unele ameninţări la adresa securităţii în această săptămână.

Consulatele Germaniei şi Olandei şi-au închis porţile miercuri şi, posibil, şi mai departe în cursul săptămânii, invocând "motive de securitate" nespecificate. Consulatul general al Olandei din cartierul Beyoglu a anunţat măsuri de precauţie suplimentare din cauza unor "potenţiale proteste" şi a "ameninţărilor tot mai mari împotriva unor obiective occidentale".

Cea mai recentă închidere anunţată este cea a consulatului general al Elveţiei de la Istanbul, care şi-a suspendat joi operaţiunile, aceasta fiind a şasea ţară care ia o astfel de măsură. Până în prezent, Germania, Franţa, Olanda, Suedia şi Marea Britanie şi-au închis temporar consulatele.

Turcia nu este mulţumită, plângându-se că închiderile inutile dăunează grav turismului şi că măsura dramatică de a închide consulatele a fost luată fără a exista dovezi ale unor astfel de ameninţări.

Ministrul turc de interne Suleyman Soylu a acuzat, joi, că naţiunile occidentale au lansat "un război psihologic" şi că măsurile de precauţie suplimentare echivalează cu o manevră de propagandă.

"În ziua în care ne-am declarat obiectivul de a (atrage) 60 de milioane de turişti, în momentul în care au sosit 51,5 milioane de turişti şi am obţinut venituri din turism de 46 de miliarde de dolari, ei au fost pe punctul de a începe un nou război psihologic (împotriva) Turciei", a declarat Soylu, cunoscut pentru retorica sa anti-occidentală.

Turcia a emis anterior propriul avertisment general pentru cetăţenii săi din străinătate, afirmând că protestele "anti-islamice" în creştere din Occident constituie o ameninţare gravă la adresa securităţii şi că turcii ar trebui să evite mulţimile şi adunările publice unde acestea au loc.

Protestele au continuat în diferite ţări musulmane după ce, la sfârşitul lunii ianuarie, la Stockholm, Coranul a fost ars în faţa ambasadei Turciei. Oficialii turci sunt indignaţi de faptul că autorităţile suedeze nu au oprit acţiunea, ci au oferit protecţie poliţienească împotriva contramanifestanţilor.

De atunci, preşedintele Erdogan a avertizat Suedia că nu ar trebui să se aştepte să intre în NATO. Dar Suedia a răspuns în această săptămână că procesul de candidatură nu ar trebui să aibă nimic de-a face cu religia. În ceea ce priveşte incidentul cu arderea Coranului (care s-a întâmplat până acum de cel puţin două ori), liderii de la Stockholm au declarat că îl consideră reprobabil din punct de vedere moral, dar legile solide ale Suediei privind libertatea de exprimare protejează astfel de demonstraţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe