Şase procurori ruşi, concediaţi după ce au apreciat postările lui Navalnîi pe Facebook

Opozantul Kremlinului, Alexander Navalnîi
Opozantul Kremlinului, Alexander Navalnîi (Kundryavţev / AFP / Getty Images)

Şase oficiali ai procuraturii regionale din Moscova au fost concediaţi pentru că ar fi apreciat postările făcute de Fundaţia Anticorupţie (FBK) a opozantului Alexei Navalnîi, de pe reţelele sociale, arată un material al Europei Libere.

Potrivit surselor citate de publicaţia rusească Baza, pe canalul ei de Telegram, printre procurorii concediaţi se numără şi procurorul adjunct din localitatea Lytkarino.

Oficialii ar fi fost concediaţi după ce autorităţile din Rusia au organizat o campanie de verificare a istoricului angajaţilor pentru a cerceta dacă aceştia ar avea legături cu „organizaţii ostile Rusiei”. Fundaţia Anticorupţie a fost declarată cu câteva luni în urmă organizaţie extremistă.

Tot în 2021, zeci de angajaţi ai Companiei Metropolitane din Moscova au fost concediaţi fiindcă s-ar fi alăturat unei campanii online de susţinere a lui Navalnîi. Mai mulţi dintre ei au reuşit să conteste în instanţă decizia angajatorului şi să se reîntoarcă la muncă.

Navalnîi a fost arestat la începutul anului, imediat după intrarea în Rusia, pentru nerespectarea controlului judiciar impus într-o condamnare mai veche (2014). El se întorcea din Germania unde petrecuse ultimele şase luni recuperându-se după o încercare de asasinat. Membrii echipei sale, cât şi, ulterior, medici germani şi elveţieni - au afirmat că Navalnîi fusese otrăvit cu noviciok, o neurotoxină de grad militar, amănunt care a implicat autorităţilor ruse. Kremlinul a negat orice implicare.

Înaintea alegerilor care au avut loc în Rusia în septembrie, autorităţile ruse au desfăşurat o campanie largă de persecutare a opoziţiei, inclusiv a lui Navalnîi personal, trecând ONG-uri pe lista organizaţiilor extremiste şi blocând participarea în alegeri a membrilor opoziţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe