S.O.S. al asociaţiilor de magistraţi: Lipsa reformelor reale în justiţie, una dintre cauzele degradării accentuate a regulilor statului de drept

Valer Dorneanu
Valer Dorneanu (Mihut Savu / Epoch Times)

Lipsa reformelor reale în justiţie reprezintă una dintre cauzele serioase ale degradării accentuate a regulilor statului de drept în România, susţin Asociaţia Forumul Judecătorilor din România, Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie.

În plus, cele trei asociaţii consideră că preşedintelui Klaus Iohannis îî revine sarcina de a media şi de a se asigura de aducerea la îndeplinire de către statul român a tuturor obligaţiilor ce rezultă din statutul de membru al Uniunii Europene.

În continuare, redăm comunicatul integral al celor trei asociaţii:

Raportul din 2021 privind statul de drept (Capitolul consacrat situaţiei statului de drept din România), publicat recent de Comisia Europeană, dovedeşte încă o dată că lipsa reformelor reale în justiţie reprezintă una dintre cauzele serioase ale degradării accentuate a regulilor statului de drept în România.

Reformele esenţiale pentru magistratură sunt promise zilnic în mass-media, dar totul rămâne în sertare, din pricina lipsei voinţei politice reale în acest sens şi în ciuda presiunii externe unanime (practic, toate organismele internaţionale şi europene relevante), dar şi a cererilor repetate ale miilor de magistraţi români şi ale asociaţiilor profesionale care îi reprezintă.

Comisia Europeană a constatat că decizia din 8 iunie 2021 a Curţii Constituţionale “stârneşte îngrijorări majore întrucât pune sub semnul întrebării principiul supremaţiei dreptului UE” şi a reţinut că, prin hotărârea din 7 iulie 2021, Curtea de Apel Piteşti a fost prima instanţă care a aplicat hotărârea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene din 18 mai 2021, declarând că existenţa SIIJ nu este justificată de cerinţe obiective şi verificabile referitoare la buna administrare a justiţiei şi că, prin urmare, SIIJ nu este competentă să investigheze o cauză cu care este sesizată. Cu toate acestea, inexplicabil, la 23 iunie 2021, Inspecţia Judiciară a iniţiat o cercetare disciplinară împotriva judecătorului care a pronunţat hotărârea menţionată “pentru rea-credinţă sau gravă neglijenţă în exercitarea funcţiei întrucât a invocat hotărârea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene atunci când a evaluat competenţa SIIJ”.

Justiţia din România se găseşte în continuare în cea mai neagră perioadă din istoria sa recentă, din cauza menţinerii tuturor acelor schimbări criticate unanim de organismele internaţionale, care au produs şi vor produce zilnic efecte negative, procedurile de infringement fiind iminente.

Spre exemplu, deşi însuşi Consiliul Superior al Magistraturii a subliniat că există preocupări serioase legate de lipsa de răspundere a Inspecţiei Judiciare, invocând proporţia ridicată a acţiunilor disciplinare respinse şi concentrarea tuturor proceselor decizionale exclusiv în mâinile inspectorului-şef (emiterea regulamentelor de organizare şi funcţionare, numirea inspectorilor judiciari, controlul activităţii acestora etc.), acesta din urmă, fără a aştepta reformarea Inspecţiei Judiciare, a anunţat o nouă selecţie în vederea ocupării a 12 posturi vacante de inspectori judiciari (4 posturi la Direcţia de inspecţie pentru judecători şi 8 posturi la Direcţia de inspecţie pentru procurori), în baza unui nou regulament, emis intempestiv după pronunţarea hotărârii Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, în speranţa evitării anulării judiciare a actelor Inspecţiei Judiciare adoptate în perioada interimatului inspectorului-şef.

De asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii a adoptat, într-o grabă inexplicabilă, un alt regulament pentru promovarea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în care, la proba interviului în faţa Secţiei pentru judecători, candidaţii pot obţine 40% din punctajul maxim doar prin simpla prezenţă, transformându-se selecţia într-o simplă formalitate, în afara oricăror standarde meritocratice pentru accesul celor mai buni candidaţi la instanţa supremă. Imediat a fost anunţată o nouă selecţie în baza noului regulament.

Totodată, deşi există o criză fără precedent de personal (peste 1000 de posturi vacante de judecător şi procuror), Consiliul Superior al Magistraturii nu a prezentat în ultimul an niciun fel de strategie măcar pe termen scurt şi mediu de remediere a acestei probleme sistemice, ţinând seama şi de fluctuaţia de personal aşteptată în viitorul apropiat (spre exemplu, pentru a stabili cum vor putea fi pregătiţi magistraţii admişi în sistem în condiţiile în care Institutul Naţional al Magistraturii nu dispune de suficiente resurse umane sau materiale pentru recrutarea şi pregătirea rapidă a peste 1000 de magistraţi, o situaţie excepţională, de altfel).

În hotărârea sa din 18 mai 2021, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a stabilit clar că România trebuie să ia măsurile adecvate pentru a îndeplini obiectivele de referinţă fixate în MCV, “ţinând seama în mod corespunzător, în temeiul principiului cooperării loiale prevăzut la articolul 4 alineatul (3) TUE, de rapoartele întocmite de Comisia Europeană, în special de recomandările formulate în rapoartele MCV”, această obligaţie fiind în sarcina “fiecărui organ al statului membru în cauză”.

În temeiul art.148 alin.(2) şi (4) din Constituţia României, ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare. Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul şi autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a acestor obligaţii.

În baza art. 80 din Constituţia României, Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

În consecinţă, în lipsa unei voinţe politice reale necesare adoptării reformelor reale în justiţie, ultima ratio, revine Preşedintelui României sarcina de a media şi de a se asigura de aducerea la îndeplinire de către Statul Român a tuturor obligaţiilor ce rezultă din statutul de membru al Uniunii Europene.

Mesajul celor trei asociaţii de magistraţi vine în contextul în care, la începutul lunii iunie, Curtea Constituţională a României a decis, cu majoritate de 7 la 2, că Secţia Specială de anchetare a magistraţilor este constituţională şi a atras atenţia judecătorilor de la instanţele ordinare de judecată că nu pot aplica decizia Curţii de Justiţie a UE (CJUE) în detrimentul deciziilor CCR. Cele două voturi contra au venit din partea judecătoarelor numite de preşedintele Klaus Iohannis - Livia Doina Stanciu şi Simina Tănăsescu -, care au făcut opinie separată. Curtea Europeană de Justiţie a stabilit, pe 18 mai, că SIIJ încalcă Tratatul de funcţionare a Uniunii Europene. Ulterior, peste 20 de organizaţii s-au alăturat iniţiativei asociaţiei Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE) de a solicita demisia membrilor CCR care au ales să respingă decizia CJUE cu privire la desfiinţarea SIIJ.

Totodată, mesajul asociaţiilor de magistraţi vine în contextul în care, în urmă cu peste o săptămână, Curtea Constituţională le-a dat o lovitură grea procurorilor DNA şi DIICOT, admiţând sesizarea Înaltei Curţi care viza legea ce le-ar fi permis procurorilor să se angajeze la cele două parchete - care suferă de o lipsă de personal acută - având o vechime de doar 7 ani în loc de 10 (10 ani fiind vechimea introdusă de PSD şi aliaţii săi în legile Justiţiei în loc de şase, cât era vechimea necesară iniţial).

În ceea ce priveşte SIIJ, reamintim că UDMR nu doreşte sub nicio formă ca după desfiinţarea controversatei secţii, dosarele magistraţilor acuzaţi de fapte de corupţie să fie instrumentate de DNA. Practic, formaţiunea condusă de Kelemen Hunor condiţionează desfiinţarea SIIJ de transferul dosarelor magistraţilor, în integralitatea lor, la o secţie a Parchetului General şi nu în funcţie de fapta anchetată, la DNA, DIICOT, Parchet, aşa cum doreşte Guvernul.

De altfel, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat, marţi, la sfârşitul şedinţei coaliţiei de guvernare, că noua sa propunere pentru desfiinţarea SIIJ nu a fost acceptată de UDMR, acuzând partidul că nu a renunţat la "politica pe care au dus-o în anii trecuţi împreună cu PSD". În plus, ministrul a afirmat că, în opinia sa, în ansamblu, coaliţia nu pare să îşi dorească această măsură.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne