Rusia vrea să-i pedepsească pe bulgari că n-au tremurat de frică în faţa ei. Ameninţare cu închiderea ambasadei

Vladimir Putin
Vladimir Putin (MIKHAIL METZEL/AFP/GETTY IMAGES)

Ambasadoarea Rusiei în Bulgaria a declarat, vineri, că va cere Moscovei să îşi închidă ambasada din ţara balcanică după ce apelul său către Sofia de a anula decizia de expulzare a 70 de membri ai personalului diplomatic rus a fost ignorat. Ambasadoarea a catalogat expulzarea membrilor personalului diplomatic drept un pas ostil fără precedent.

Într-o declaraţie adresată poporului bulgar, ambasadoarea Eleonora Mitrofanova a declarat că închiderea ambasadei ruse va duce inevitabil la închiderea Ambasadei Bulgariei la Moscova, de asemenea, scrie Reuters.

Mitrofanova a transmis Bulgariei, joi, să revină asupra deciziei sale până vineri la prânz sau se confruntă cu perspectiva ca Moscova să pună capăt total prezenţei sale diplomatice fizice în ţară.

Petkov - premierul dat jos prin moţiune de cenzură dar aflat în continuare, ca interimar, la şefia guvernului - a respins mai devreme vineri ultimatumul acesteia.

"Din nefericire, apelul nostru către Ministerul bulgar de Externe a fost ignorat", a scris Mitrofanova într-o declaraţie.

"Intenţionez să pun rapid problema închiderii Ambasadei Rusiei în Bulgaria în faţa conducerii ţării mele, ceea ce va însemna în mod inevitabil închiderea misiunii diplomatice bulgare la Moscova", a scris ea.

Reamintim că Petkov a adoptat o poziţie neobişnuit de fermă împotriva Rusiei pentru o ţară care are legături culturale, lingvistice şi istorice tradiţionale cu Rusia şi care a fost cel mai loial satelit al Moscovei în Europa de Est în perioada comunistă.

El şi-a demis ministrul Apărării pentru că a refuzat să numească "război" ceea ce Rusia descrie ca fiind o "operaţiune militară specială" împotriva Ucrainei.

De asemenea, Petkov a susţinut sancţiunile UE împotriva Moscovei, a refuzat să plătească în ruble gazul rusesc, a primit refugiaţii ucraineni şi a fost de acord ca Bulgaria să repare echipamentul militar ucrainean. Ulterior, acesta a fost dat jos prin moţiune de cenzură. Petkov a acuzat că în spatele înlăturării sale stau mâna Moscovei şi puternica mafie din ţara sa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe