Rusia turează la maxim propaganda în Marea Neagră: „Data viitoare tragem în plin”

Militarii, dar şi "diplomaţii" Kremlinului, au ieşit, la o zi după incidentul HMS Defender, cu mesaje extrem de agravante
Vladimir Putin, împreună cu Valerii Gherasimov
Vladimir Putin, împreună cu Valerii Gherasimov (Getty Inages)

Rusia este pregătită să tragă în plin în navele de război care nu ţin cont de avertismente, a declarat joi un "diplomat" rus.

Declaraţia survine după ce, miercuri, nava militară britanică HMS Defender, aflată în misiune în Marea Neagră, a fost ţinta unor lovituri de avertizare conform comunicatelor Ministerului rus al Apărării.

Defender a asistat la semnarea unor memorandumuri între Marea Britanie şi Ucraina, săptămâna trecută, la Odessa, privitoare la demararea unor proiecte comune de construcţii de nave militare.

Evoluţia stârneşte mânia Kremlinului, care a acuzat Defender de navigare în ape pe care le consideră exclusive. Rusia a anunţat miercuri că una dintre navele sale de război a tras focuri de avertisment şi un avion militar a lansat bombe în calea distrugătorului britanic pentru a-l îndepărta din zona din apropierea Sevastopolului.

Marea Britanie a negat această versiune, a insistat că nu s-a tras asupra navei sale şi a afirmat că naviga în apele ucrainene. Agenţii comerciale de urmărire a navelor au declarat că datele de GPS ale navei au fost măsluite de agenţiile ruse, pentru a da impresia că Defender se afla în zone aparţinând Rusiei.

Joi, Kremlinul a părut că turează la maximum motoarele propagandei, incidentul fiind adus non-stop în atenţia publicului de către presa controlată de regim.

Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat, joi, că „inviolabilitatea frontierelor ruseşti este un imperativ absolut”, adăugând că aceasta va fi protejată „prin toate mijloacele, diplomatice, politice şi militare, dacă va fi nevoie”.

El a sugerat, în mod sarcastic, că marina britanică ar trebui să-şi redenumească distrugătorul din Defender în Aggressor şi a avertizat că „cei care încearcă să ne testeze puterea îşi asumă riscuri mari”.

Întrebat ce va face Rusia pentru a preveni astfel de intruziuni în viitor, Riabkov a declarat reporterilor că va fi gata să tragă asupra ţintelor dacă avertismentele nu funcţionează.

„Am putea face apel la raţiune şi cere respectarea dreptului internaţional”, a spus Riabkov, potrivit AP. „Dacă nu ajută, putem lansa bombe şi nu doar în cale, ci chiar asupra ţintelor, dacă colegii nu înţeleg altfel.”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a deplâns incidentul, pe care l-a descris drept o „provocare deliberată şi bine pregătită” din partea Marii Britanii şi s-a declarat de acord cu avertismentul dur al lui Riabkov.

„Dacă acţiunile provocatoare inacceptabile se repetă, dacă aceste acţiuni merg prea departe, nu ar putea fi exclusă nicio opţiune de a proteja în mod legitim graniţele Federaţiei Ruse”, a declarat Peskov într-o convorbire cu reporterii.

Joi, ambasadoarea britanică în Rusia, Deborah Bronnert a fost chemată la Ministerul rus de Externe, pentru un protest oficial din partea Moscovei.

În aprilie, Rusia a declarat o zonă mai largă din largul Crimeei ca exclusivă pentru navele militare străine până în noiembrie, măsură care a atras proteste puternice din partea Ucrainei şi a Occidentului.

Citiți și Rusia falsifică datele de GPS ale unei nave britanice, trage focuri de avertisment către ea

Un reportaj al BBC de pe nava britanică nu a arătat că au fost lansate bombe, dar a arătat că Defender a fost hărţuit de avioane militare ruseşti şi că a primit mesaje prin radio - care îi cereau să schimbe cursul, ameninţând cu tirul asupra navei.

Imagini filmate de un avion de război rusesc şi de o dronă, care au fost făcute publice de Ministerul rus al Apărării, au arătat, de asemenea, avioane ruseşti zburând în apropierea navei Defender, dar nu au prezentat nicio bombă lansată sau focuri de avertisment.

Mihail Hodarionok, colonel în retragere din armata rusă care lucrează ca analist militar la Moscova, a declarat că avionul de război rusesc ar fi aruncat bombe la kilometri distanţă de nava britanică pentru a evita orice pagubă.

Citiți și Marea Britanie şi Ucraina semnează un memorandum privitor la construirea în comun a navelor militare. Rusia răspunde agresiv

„Ei nu au putut admite că au fost forţaţi să schimbe cursul, că erau conştienţi de ameninţarea că armele vor fi folosite împotriva lor”, a declarat Hodarionok într-un interviu telefonic. „Fosta stăpână a mărilor nu putea permite să-şi piardă imaginea admiţând că s-au supus cererilor părţii ruse de a schimba cursul”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe