Rusia şi SUA au modalităţi de gestionare a riscurilor nucleare, susţine un înalt oficial american

Joe Biden şi Vladimir Putin
Joe Biden şi Vladimir Putin (Getty Images)

Rusia şi SUA au modalităţi de a gestiona riscurile nucleare la nivelul agenţiilor de informaţii, a declarat, pentru agenţia rusă de ştiri Ria Novosti, însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA la Moscova, Elizabeth Rood, adăugând că, deocamdată, nu sunt programate întâlniri.

O înregistrare video pe canalul Telegram al RIA a citat-o pe Rood:

"Statele Unite au canale de gestionare a riscurilor cu Federaţia Rusă, în special a riscurilor nucleare, şi acesta a fost scopul întâlnirii directorului CIA Burns cu omologul său rus. Directorul Burns nu a negociat nimic şi nu a discutat despre o soluţionare a conflictului din Ucraina".

Rood se referă la o întâlnire a directorului CIA, William Burns, cu Serghei Narîşkin, şeful serviciilor de informaţii externe ruseşti, la începutul acestei luni, în cadrul căreia l-a avertizat pe acesta din urmă cu privire la consecinţele unei eventuale utilizări de către Rusia a armelor nucleare, relatează The Guardian.

La rândul său, Rusia a declarat că problemele discutate sunt "sensibile" şi a refuzat să le comenteze.

De asemenea, Rood a afirmat că, în cazul în care este nevoie de o altă conversaţie pe acest canal, aceasta ar putea avea loc.

"Nu este nimic programat din câte ştiu eu", a continuat ea.

Kremlinul a susţinut după întâlnirea lui Narîşkin cu Burns că Moscova este deschisă la mai multe discuţii la nivel înalt cu SUA, însă a respins ideea unui summit între preşedintele Vladimir Putin şi preşedintele american Joe Biden, precizând că este "exclusă" pentru moment.

Oficiali din cele două ţări urmau să se întâlnească în capitala egipteană Cairo în perioada 29 noiembrie - 6 decembrie pentru a discuta despre reluarea inspecţiilor în cadrul tratatului New Start de reducere a armelor nucleare, deşi Moscova a minimizat perspectiva unui progres rapid.

Totuşi, Rusia a amânat discuţiile cu SUA privind dezarmarea nucleară prevăzute pentru această săptămână, potrivit ziarului Kommersant, care citează ambasada SUA.

Ministerul rus de Externe a confirmat într-o declaraţie că discuţiile dintre Moscova şi Washington la Cairo nu vor mai avea loc în această săptămână.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe