Rusia şi Damascul se pregătesc de operaţiuni vaste de eliminare a rebelilor din centrul Siriei

Soldaţi ruşi în Siria
Soldaţi ruşi în Siria (Vasili Maximov/AFP/Getty Images)

Forţele ruse au efectuat o serie de atacuri aeriene asupra unor baze ISIS din regiune şi, în special, din regiunea Jebel Bishri situată de-a lungul graniţei administrative dintre Raqqa şi Deir Ezzor, triunghiul Hama-Alep-Raqqa şi alte părţi ale regiunii.

Aceste bombardamente au avut loc în aşteptarea unei operaţiuni pe scară largă pe care Armata Arabă Siriană (SAA) o va desfăşura cu sprijinul Rusiei.

Mai multe unităţi din Corpul 5 SAA, Divizia 11 şi Divizia 25 Forţe Speciale, cunoscute sub numele de Forţele Tigru, vor participa la operaţiune.

ISIS şi-a intensificat operaţiunile în ultimele câteva săptămâni. Agenţia de ştiri Amaq a transmis şi imagini cu terorişti care îşi desfăşurau operaţiunile în Homs la vedere.

În partea de nord a Siriei, în ciuda absenţei ISIS, haosul este omniprezent. Nu în ultimul rând, datorită ofensivei Turciei asupra grupurilor kurde din regiune.

Pe 2 mai, un copil ar fi fost ucis când cel puţin 12 rachete au lovit centrul oraşului Afrin şi fermele din apropiere. Forţele democratice siriene (SDF) conduse de kurzi, care controlează o fâşie de pământ la sud de Afrin, au fost acuzate de atacul cu rachete.

În ziua precedentă, şase obuze de artilerie au lovit oraşul Afrin. Nu au fost raportate pierderi umane, forţele turceşti au răspuns bombardând două oraşe din apropiere, deţinute de SDF.

Mai multe unităţi ale SAA şi ale Poliţiei Militare Ruse sunt prezente în enclava controlată de SDF la sud de Afrin.

Pe 30 aprilie, forţele aeriene ruse au vizat militanţii care se pregăteau să atace efective turceşti din nord.

În aceeaşi zi, în apropiere, în zona adiacentă Idlib, militanţii grupării al-Fateh al-Mubeen, condusă de Hay'at Tahrir al-Sham, afiliat cu Al-Qaeda, au atacat poziţii ale armatei siriene în apropierea oraşului Kafr Nabl din partea de sud a provinciei.

Militanţii au vizat trupele SAA cu mitraliere grele, iar un tanc a fost lovit de o rachetă ghidată.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, cu sediul în Londra, SAA a răspuns atacului lovind poziţiile militanţilor din oraşele Kansafra şi Fatterah.

„Opoziţia moderată” din Idlib nu pierde nicio şansă de a-şi face simţită prezenţa, încălcând acordul de încetare a focului în mediul rural şi trăgând asupra unităţilor şi poziţiilor SAA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe