Rusia şi China anunţă un program spaţial care intenţionează să construiască baze pe Lună

Luna
Luna (YouTube - Screenshot)

Rusia şi China au anunţat că intenţionează să coopereze pentru a construi o staţie de cercetare ştiinţifică pe Lună.

Cele două ţări îşi îndreaptă atenţia asupra trimiterii oamenilor pe Lună în următorii ani, iar acest parteneriat între China şi Rusia - un partener al SUA în privinţa tehnologiilor spaţiale după căderea Cortinei de Fier - arată cât de mult se schimbă peisajul geopolitic.

Rusia şi China au semnat, marţi, memorandumul prin care precizează că cele două ţări vor lucra împreună pentru a construi Staţia Lunară Ştiinţifică Internaţională.

Staţia „este un complex de facilităţi experimentale de cercetare create la suprafaţă şi / sau pe orbita Lunii, concepute pentru a efectua lucrări de cercetare multidisciplinare şi polivalente”, se arată în declaraţia Rusiei.

Baza se va concentra pe explorarea şi „utilizarea Lunii”, cercetarea fundamentală şi dezvoltarea tehnologiei şi va avea utilaje fără echipaj, însă va deschide „perspectiva unei prezenţe umane pe Lună”, se precizează în declaraţie.

Cele două naţiuni nu au dat încă detalii despre responsabilitatea fiecărei părţi în ceea ce priveşte construirea şi operarea staţiei.

Evoluţia pare să semnaleze că Rusia intenţionează să se îndepărteze de cooperarea cu SUA şi alte naţiuni implicate în Staţia Spaţială Internaţională odată ce acel program se va încheia, la sfârşitul deceniului.

Rusia nu a semnat Acordurile Artemis, care sunt conduse de SUA şi îşi propun să guverneze explorarea internaţională a Lunii. Dmitri Rogozin, şeful agenţiei spaţiale ruseşti, a numit programul Artemis al NASA de trimitere a astronauţilor înapoi pe Lună „centrat pe SUA".

"Parteneriatul spaţial cu Rusia în cadrul ISS a fost determinat mai mult de motive de securitate naţională şi politică externă decât de necesitatea de a avea expertiză rusă", a declarat Brian Weeden, de la Fundaţia Secure World Foundation, pentru SpaceNews în februarie. "Este util, dar nu critic".