Rusia lui Putin. Cetăţenii ar urma să fie obligaţi prin lege să presteze muncă forţată pentru a susţine invazia

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Getty Images)

Parlamentarii ruşi au adoptat marţi, în primă lectură, două proiecte de lege care ar autoriza guvernul să oblige întreprinderile să furnizeze bunuri militare iar angajaţii acestora să lucreze ore suplimentare pentru a sprijini invazia rusă în Ucraina, scrie Reuters.

Vicepremierul Iuri Borisov a declarat în faţa parlamentului că aceste măsuri au fost motivate de necesitatea de a sprijini armata într-un moment în care economia Rusiei se află sub "presiunea colosală a sancţiunilor" din partea Occidentului, după mai bine de patru luni de la ceea ce Moscova numeşte operaţiunea sa militară specială în Ucraina.

"Presiunea asupra industriei de apărare a crescut semnificativ. Pentru a garanta aprovizionarea cu arme şi muniţii, este necesar să se optimizeze activitatea complexului militar-industrial şi a întreprinderilor care fac parte din lanţurile de cooperare", a declarat oficialul.

Unul dintre proiectele de lege - aprobat în primă lectură de Duma de Stat (camera inferioară a Parlamentului rus) - prevede că statul ar putea impune "măsuri economice speciale" în timpul operaţiunilor militare, cerând firmelor să furnizeze bunuri şi servicii armatei la cererea Guvernului rus.

Într-o notă explicativă a proiectului de lege se menţionează că armata are nevoie de materiale noi şi de reparaţii de arme pentru a continua campania din Ucraina.

"Nevoia de a satisface prompt aceste cerinţe, în special în contextul sancţiunilor împotriva Rusiei şi a entităţilor juridice ruseşti, ne va cere să ne concentrăm temporar eforturile asupra anumitor sectoare ale economiei (...) şi să organizăm furnizarea de resurse prin intermediul achiziţiilor publice în domeniul apărării", se arată în notă.

Un al doilea proiect de lege, adoptat de asemenea în primă lectură, ar urma să modifice Codul muncii pentru a acorda guvernului dreptul de a reglementa orele de lucru şi de a stabili zilele libere pentru anumite companii.

Acest lucru ar putea însemna că guvernul ar putea obliga angajaţii întreprinderilor care furnizează bunuri armatei să lucreze noaptea, în weekenduri şi sărbători şi fără concediu anual.

Ambele proiecte de lege au fost introduse în Duma de Stat de către Guvernul rus. Pentru a deveni lege, ele mai trebuie să treacă prin a doua şi a treia lectură, să fie revizuite de camera superioară a Parlamentului rus şi să fie semnate de preşedintele Vladimir Putin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe