Rusia iniţiază o conferinţă a dialogului naţional în Libia

Un luptător din forţele libiene aliate Guvernului de Acord Naţional, care este susţinut de ONU, se adăposteşte în timpul unei bătălii cu jihadiştii Statului Islamic în oraşul Sirte, Libia, 31 iulie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
11.12.2017

Rusia lansează o Conferinţă de Dialog Naţional în Libia îm marja Congresului naţional din Siria, a declarat Lev Dengov, director al grupului de contact rus (din cadrul Ministerului rus de Externe) privind soluţionarea conflictului din Libia şi membru al Dumei de Stat, pentru Izvestia. Experţi intervievaţi de Izvestia consideră că această idee ar putea funcţiona şi că, pe termen lung, ar putea duce la stabilizarea ţării nord-africane divizate.

“În urmă cu câteva zile, iniţiativa Rusiei în privinţa convocării Congresului Dialogului Naţional Sirian a fost evaluată pozitiv în Italia, precizându-se că este un format unic de comunicare. De ce să nu fie aplicat în Libia, ţinând cont că am construit deja un dialog cu toate părţile implicate în conflict”, a declarat Dengov publicaţiei.

O sursă informată privind guvernul din Tripoli a declarat pentru Izvestia că părţile implicate în conflict deja au neînţelegeri în ceea ce priveşte convergenţa poziţiilor şi, “în acest context, iniţiativa Moscovei va fi primită pozitiv”.

Anatoli Iegorin, cercetător şef la Institutul de Studii Orientale din cadrul Academiei ruse pentru Ştiinţe, a declarat publicaţiei Izvestia că, în cazul în care Rusia lansează o iniţiativă conciliantă, atunci cu siguranţă va exista o şansă de succes. “Spre deosebire de Occident, Moscova a menţinut contacte cu toate părţile opozante din Libia în ultimii câţiva ani. Acest lucru i-a mulţumit pe libieni şi a contribuit la consolidarea poziţiilor noastre. Astfel, oamenii vor trata Rusia ca un intermediar cu mai multă încredere”, a explicat expertul.

“Criza din Libia s-a prelungit şi, spre deosebire de Siria, încă nu există nicio evoluţie pozitivă a situaţiei în ţară. În această privinţă, va fi relevantă o nouă iniţiativă care va permite părţilor aflate în conflict să nu se mai acuze reciproc în diferite ocazii, ci să înceapă să negocieze”, a concluzionat Izvestia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor