Rusia critică SUA pentru ocuparea ilegală de zone întinse din Siria

Vehicule militare americane patrulează în apropiere de satul Yalanli, în suburbiile vestice ale oraşului sirian Manbij, 5 martie 2017. (Delil Souleiman/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
12.12.2018

Un înalt oficial militar rus a criticat marţi Statele Unite pentru „ocuparea ilegală” a unei zone vaste din sud-vestul Siriei, situată în jurul bazei militare din al-Tanf, protejând practic aproximativ 6.000 de militanţi înarmaţi pe care Rusia i-a desemnat a fi drept terorişti, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Şeful Centrului Naţional pentru Control şi Apărare al Rusiei, general-colonelul Mihail Mizinţev, a declarat zona ocupată de SUA ca fiind „ultima fortăreaţă a răului” care continuă să fie plină de militanţi şi care este situată pe „teritoriul unui stat independent”. El a identificat o zonă de 55 km care înconjoară baza, aflată într-o regiune deşertică de-a lungul graniţei cu Irakul, pe care forţele speciale americane şi Armata Siriană Liberă (ASL) susţinută de acestea au ocupat-o începând cu 2016, după ce au capturat punctul de frontieră din mâinile Statului Islamic (grup jihadist cunoscut şi sub numele de ISIS sau Daesh).

„Poate doar partenerii noştri americani nu doresc să vadă cât de multe s-au făcut pentru a restabili viaţa paşnică în Siria. Ei păstrează cu o încăpăţânare de neînţeles zona ocupată de 55 km din jurul al-Tanf, unde 6.000 de militanţi înarmaţi umblă liberi şi împiedică desfiinţarea taberei de refugiaţi Rukban”, a declarat generalul la sediul pentru coordonare inter-departamentală ruso-siriană, conform TASS.

Tabăra Rukban se află în perimetrul ocupat de SUA şi găzduieşte între 50.000 şi 60.000 de refugiaţi care sunt blocaţi în apropierea graniţei cu Iordania şi Irak, în special după ce Iordania şi-a închis partea sa de graniţă în 2016. Rusia a acuzat forţele americane că împiedică ajutoarele umanitare să ajungă în tabără, dacă livrarea nu se face prin intermediul grupărilor înarmate ce operează în regiune. De asemenea, Moscova susţine că în tabăra respectivă trăiesc şi unii militanţi anti-guvern.

Anterior, săptămâna aceasta, Ministerul rus de Externe a întrebat: „De ce insistă partenerii americani să se alăture militanţilor din grupările înarmate ilegale pentru a distribui ajutoare umanitare şi de ce nu îşi oferă consimţământul pentru acordarea de asistenţă reală către cei care au nevoie de ea în Rukban?” Informaţii recente sugerează că tabăra este în pragul înfometării în masă, iar SUA şi Damascul se învinuiesc reciproc pentru blocarea convoaielor umanitare ONU să intre în tabără.

Mai mult, Ministerul rus de Externe a acuzat că, în luna noiembrie, forţele americane au întors din drum un convoi ONU şi al Semilunii Roşii Siriene care urmărea să ajungă la tabăra respectivă.

Igor Ţarikov, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, a afirmat: „Există temeri tot mai mari cu privire la activitatea dubioasă a SUA şi a aliaţilor săi în Siria. Ocuparea ilegală a zonei de 55 km din jurul bazei din al-Tanf continuă să fie sursa principală de destabilizare în această parte a Siriei”.

Între timp, publicaţia The New Yorker a recunoscut că prezenţa militară americană în Siria este mult mai mare decât s-a crezut anterior, precizând că zona ocupată de forţele americane în ţara arabă „ar fi aproximativ de mărimea Croaţiei”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor