Rusia a cumpărat aur de 1,17 miliarde USD

Banca centrală a Rusiei şi-a sporit încă o dată, în luna aprilie, rezervele de aur cu o cantitate de 900.000 de uncii de aur ce au costat 1,17 miliarde USD.
Vladimir Putin (ALEXEY DRUZHININ / AFP / Getty Images)
P. P.
22.05.2014

Banca centrală a Rusiei şi-a sporit încă o dată, în luna aprilie, rezervele de aur cu o cantitate de 900.000 de uncii de aur ce au costat 1,17 miliarde USD.

Astfel, rezervele de aur ale Rusiei au crescut la 34,4 milioane de uncii troy (un sistem de măsură folosit pentru metale preţioase), preţul aurului deţinut ajungând în luna mai la 44,3 miliarde USD.

Băncile centrale ale Rusiei au crescut treptat rezervele de aur începând din 2006, raportează Bloomberg. În medie s-au acumulat 0,5 milioane de uncii troy pe lună, însă ultima achiziţie a fost aproape dublă decât cifra obişnuită.

O astfel de mişcare, pe fondul tensiunilor geopolitice create la nivel internaţional, era ceva de aşteptat. De asemenea, datele arată că Rusia a abandonat agresiv titlurile de trezorerie americane.

Din luna octombrie până în martie, titlurile de trezorerie americane deţinute de Rusia au scăzut brusc cu aproape 50 de miliarde USD. Cea mai mare scădere a venit în luna martie, cu 26 de miliarde USD, chiar când Vestul îşi impunea sancţiunile împotriva Rusiei.

Rusia şi-a manifestat clar intenţiile sale privind aurul. Numeroşi oficiali ruşi au afirmat că aurul este o monedă importantă iar acţiunile lui Putin au confirmat asta.

Experţii sunt de părere că Rusia plănuieşte să-i acorde rublei o formă de acoperire în aur pentru a o proteja de devalorizare. Astfel, Rusia ar fi protejată de criza internaţională monetară şi de războiul monedelor care va veni.

Cererea băncii centrale ruse, şi a altor bănci centrale globale, va continua în timp ce incertitudinile macroeconomice, monetare şi geopolitice nu se vor opri prea curând. Din contră, acestea s-ar putea transforma în următoarele luni când vom trece în următoarea fază a crizei datoriei globale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor