Rudy Giuliani este exclus din barou în Washington din cauza acuzaţiilor făcute cu privire la alegerile din 2020

Rudy Giuliani, fost avocat al lui Donald J. Trump, părăsind tribunalul E. Barrett Prettyman 15 decembrie 2023. (Madalina Vasiliu / The Epoch Times)
Sam Dorman
27.09.2024

Rudy Giuliani, fostul consilier al fostului preşedinte Donald Trump, a fost exclus din barou la Washington în urma criticilor formulate de o comisie de disciplină cu privire la reacţiile sale la alegerile prezidenţiale din 2020.

Un grup de trei judecători din cadrul Curţii de Apel a Districtului Columbia a dispus excluderea lui Giuliani din barou la 26 septembrie. Ordinul scurt a menţionat, printre altele, excluderea din barou a lui Giuliani în statul New York, unde o curte de apel l-a acuzat în mod similar pe Giuliani că a făcut „declaraţii demonstrabil false şi înşelătoare în faţa instanţelor, a legislatorilor şi a publicului larg”.

Cazul a ajuns în faţa judecătorilor şi în iunie 2023, Comisia de responsabilitate profesională a Baroului Districtului Columbia a emis un raport în care se afirmă că Giuliani „a susţinut că a existat o fraudă electorală masivă, dar nu avea nicio dovadă în acest sens”.

Consiliul a adăugat că, deşi a luat în considerare „comportamentul lui Giuliani după atacurile din 11 septembrie, precum şi serviciul său anterior în cadrul Departamentului de Justiţie şi în calitate de primar al oraşului New York”, a afirmat că „toate acestea s-au întâmplat cu mult timp în urmă”.

Comportamentul său în timpul alegerilor prezidenţiale din 2020 „transcende toate realizările sale din trecut”, a declarat consiliul, adăugând: „A fost de neegalat în scopul şi efectul său distructiv”.

Bătălii juridice

Licenţele de avocat ale lui Giuliani în Washington şi New York au fost suspendate în 2021.

După decizia din New York, Giuliani a declarat: „America nu mai este America. Nu mai trăim într-un stat liber. Trăim într-un stat care este controlat de Partidul Democrat, de [guvernatorul New York-ului Andrew] Cuomo, de [primarul oraşului New York Bill] de Blasio şi de democraţi”.

Ted Goodman, purtător de cuvânt al lui Giuliani, a numit decizia Curţii de Apel din 26 septembrie „o parodie absolută şi o eroare judiciară totală”.

Giuliani a susţinut că era convins că afirmaţiile pe care le făcea în numele campaniei Trump erau adevărate.

„Membrii comunităţii juridice care doresc să protejeze integritatea sistemului nostru de justiţie ar trebui să se pronunţe imediat împotriva acestei decizii partizane, motivate politic”, a declarat Goodman într-un mesaj text.

Giuliani, în vârstă de 80 de ani, se confruntă în prezent cu ruina financiară şi cu provocări juridice legate de alegerile din 2020.

El a pledat nevinovat la nouă capete de acuzare pentru infracţiuni grave în cazul din Arizona, în care se susţine că a răspândit afirmaţii false de fraudă electorală după alegerile din 2020. El a fost acuzat separat în Georgia, împreună cu Trump şi alţi aliaţi ai fostului preşedinte, că au încercat să anuleze pierderea alegerilor din 2020 în acest stat.

Anul trecut, un juriu a acordat despăgubiri în valoare de 148 de milioane USD pentru doi lucrători electorali din Georgia într-un proces de defăimare intentat împotriva lui Giuliani.

Jeffrey Clark, un funcţionar al Departamentului de Justiţie în timpul administraţiei Trump, s-a confruntat în mod similar cu proceduri disciplinare pentru rolul său în răspunsul administraţiei la alegerile din 2020.

Într-un raport din 1 august, o comisie formată din trei membri ai D.C. Board on Professional Responsibility a declarat că Jeffrey Clark „a încercat să fie necinstit şi a făcut acest lucru cu o neglijenţă cu adevărat extraordinară”.

Giuliani a ajuns, de asemenea, la o înţelegere de ultim moment în cazul său de faliment în luna august. După respingerea cazului său de faliment la Washington, cei doi lucrători electorali au depus o moţiune prin care solicitau controlul asupra activelor sale.

Potrivit cererii, Giuliani a dezvăluit că apartamentul său din New York a fost evaluat la 5,6 milioane USD, iar apartamentul său din Florida la 3,5 milioane USD. Fostul consilier al lui Trump a declarat, de asemenea, că echipa de campanie Trump 2020 şi Comitetul Naţional Republican îi datorau „aproximativ 2 milioane USD”.

Dosarul din 30 august a menţionat în mod repetat refuzul lui Giuliani de a coopera cu ordinele instanţei.

În declaraţiile sale financiare, Giuliani a afirmat că avea aproximativ 94.000 USD în numerar la sfârşitul lunii mai, în timp ce compania sa, Giuliani Communications, avea aproximativ 237.000 USD în bancă. O sursă principală de venit pentru fostul primar, în vârstă de 80 de ani, a fost un cont de pensii cu un sold de puţin peste 1 milion USD în mai, în scădere de la aproape 2,5 milioane USD în 2022.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor