Românii se mobilizează: Ministrul Mediului, somat să demareze supravegherea satelitară a tăierilor ilegale de păduri

Declic cere Guvernului monitorizarea satelitară a tăierilor ilegale
Declic cere Guvernului monitorizarea satelitară a tăierilor ilegale (Declic)

Activiştii de la organizaţia Declic au lansat o petiţie adresată ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor prin care solicită realizarea unui “sistem public de alertare cu ajutorul imaginilor satelitare, care să semnaleze când există tăieri de pădure în zone neautorizate”.

Demersul celor de la Declic este menit să oprească jaful din păduri, iar activiştii avertizează că “fiecare zi care trece fără ca pădurile să fie păzite cu ajutorul imaginilor din satelit e un serviciu făcut mafiei lemnului”.

“Identificarea tăierilor ilegale depinde, în acest moment, de prezenţa fizică a personalului silvic în pădure. Pot trece săptămâni, chiar luni, până când este descoperită o exploatare neautorizată. În acest timp, hoţii pot şterge urma lemnului furat. Cu ajutorul alertelor satelitare, descoperirea activităţii hoţilor de lemn s-ar putea face chiar în aceeaşi zi”, se arată în textul petiţiei pe care o puteţi semna aici.

Redăm textul integral:

Cerem Guvernului monitorizarea satelitară a tăierilor ilegale

Către:
Mircea Fechet - Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor

Noi, semnatarii acestei petiţii, vă cerem să realizaţi un sistem public de alertare cu ajutorul imaginilor satelitare, care să semnaleze când există tăieri de pădure în zone neautorizate. În acest scop, vă solicităm să lansaţi, până la sfârşitul anului, licitaţia pentru achiziţionarea de hărţi satelitare.

Doar făcând apel la tehnologia mileniului în care trăim, putem opri jaful din păduri.

De ce este important?

Fiecare zi care trece fără ca pădurile să fie păzite cu ajutorul imaginilor din satelit e un serviciu făcut mafiei lemnului.

Dar, din păcate, realizarea sistemului public de alertare satelitară, în caz de despăduriri ilegale, pare a fi abandonată de Guvern. Acest sistem modern de depistare a tăierilor ilegale ar putea oferi imagini detaliate ale zonelor împădurite. Dacă exploatarea forestieră apare în zone în care nu există emise autorizaţii de exploatare, un sistem informatic alertează automat organele de pază.

Identificarea tăierilor ilegale depinde, în acest moment, de prezenţa fizică a personalului silvic în pădure. Pot trece săptămâni, chiar luni, până când este descoperită o exploatare neautorizată. În acest timp, hoţii pot şterge urma lemnului furat. Cu ajutorul alertelor satelitare, descoperirea activităţii hoţilor de lemn s-ar putea face chiar în aceeaşi zi.

Odată realizat, sistemul public de alerte satelitare ar permite activiştilor de mediu, jurnaliştilor şi tuturor celor ce iubesc pădurea să vadă unde se taie pădurea ilegal. Am putea pune presiune pe autorităţi să investigheze posibilele ilegalităţi şi să ne informeze cu privire la rezultatele anchetelor.

Din păcate, a trecut un an de când ministrul Mediului ne-a promis [1] monitorizarea pădurilor cu ajutorul satelitului. Dar, până acum, nu a fost lansată nici măcar licitaţia pentru cumpărarea imaginilor satelitare.

Acum, înainte de alegeri, este cel mai bun moment să le aducem aminte celor din Guvern de promisiunea făcută imediat după preluarea puterii, acum un an. Dar trebuie să fim zeci de mii pentru că presiunea publică să funcţioneze. Zeci de mii de oameni care vor merge la vot în câteva săptămâni şi care le cer politicienilor ca pădurile să fie monitorizate cu ajutorul sateliţilor.

Semnează şi tu petiţia prin care cerem Guvernului să nu mai amâne realizarea sistemului de alerte satelitare privind tăierile ilegale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură