Revolte violente în Kazahstan din cauza creşterii preţurilor la combustibili. Guvernul îşi dă demisia

Revolte în Almaty, Kazahstan, 5 ianuarie 2022
Revolte în Almaty, Kazahstan, 5 ianuarie 2022

Preşedintele Kazahstanului, Kasim-Jomart Tokaev, a declarat stare de urgenţă, miercuri, în cel mai mare oraş al ţării, Almaty, ca urmare a revoltelor violente izbucnite din cauza creşterii preţurilor la combustibili. În plus, preşedintele a acceptat demisia Guvernului, la o zi după ce poliţia a folosit gaze lacrimogene şi grenade flashbang pentru a dispersa sute de manifestanţi din principala piaţă din Almaty.

Totuşi, potrivit Reuters, forţele de ordine nu au reuşit să îi oprească pe manifestanţi, aceştia năvălind în mai multe clădiri publice din Almaty.

O transmisie video pe Instagram a arătat cum biroul primarului din Almaty a fost cuprins de flăcări, în timp ce focuri de armă puteau fi auzite în apropiere. De asemenea, materiale video postate pe Internet au arătat cum clădirea procuraturii, situată în apropiere, a fost de asemenea învăluită de flăcări.

Aparent, manifestanţii au trecut de cordoanele de securitate.

Potrivit Atameken, grupul de lobby pentru afaceri al Kazahstanului, manifestanţii au atacat inclusiv bănci, magazine şi restaurante.

Departamentul de sănătate al oraşului a anunţat că 190 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, dintre care 137 de poliţişti.

Ministerul de Interne a declarat că, în cursul nopţii de marţi spre miercuri, au fost atacate clădiri guvernamentale inclusiv în oraşele sudice Shymkent şi Taraz, aproximativ 95 de poliţişti fiind răniţi în confruntările cu manifestanţii. Peste 200 de persoane au fost reţinute.

Protestele au izbucnit după ce Guvernul a ridicat controlul asupra preţului la gaz petrolier lichefiat (GPL) la începutul acestui an. Mulţi cetăţeni şi-au transformat maşinile pentru a consuma GPL datorită preţului redus.

Guvernul a susţinut că preţul reglementat cauzează pierderi producătorilor şi trebuie să fie liberalizat.

Totuşi, preşedintele Tokaev le-a cerut miniştrilor în exerciţiu şi guvernatorilor provinciali să reintroducă controalele asupra preţurilor la GPL şi să le extindă şi asupra benzinei, motorinei şi altor bunuri de consum importante pentru societate.

Vă invităm să vizionaţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe