Revolte la Bruxelles după ce Belgia a pierdut meciul de la Cupa Mondială în faţa Marocului [Video]

Poliţia a intervenit pentru a calma violenţele izbucnite în Bruxelles, după ce Belgia a pierdut în faţa Marocului la Cupa Mondiala de Fotbal, 27 noiembrie 2022
Poliţia a intervenit pentru a calma violenţele izbucnite în Bruxelles, după ce Belgia a pierdut în faţa Marocului la Cupa Mondiala de Fotbal, 27 noiembrie 2022 (Youtube - captură ecran)

Bruxellesul a fost, duminică, scena unor violenţe după înfrângerea suferită de Belgia în faţa Marocului la Cupa Mondială FIFA, poliţia fiind nevoită să intervină cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a calma spiritele, informează Politico.

Poliţia antirevoltă a fost desfăşurată la o piaţă de Crăciun din centrul capitalei belgiene, fiind ordonată şi închiderea unor linii de transport public. Au fost provocate incendii şi s-a aruncat cu pietre în vehicule. Câţiva tineri fani marocani au distrus o maşină şi au închiriat scutere, potrivit imaginilor filmate de un jurnalist BBC aflat la faţa locului.

100 de ofiţeri de poliţie au fost trimişi împotriva suporterilor care au distrus mobilierul stradal şi au aruncat cu proiectile în poliţişti, potrivit relatărilor. Cel puţin un vehicul a fost incendiat.

"Zeci de persoane, dintre care unele aveau capul acoperit cu glugă, au căutat să se confrunte cu poliţia, ceea ce a compromis siguranţa publică", a declarat Poliţia din Bruxelles, potrivit Le Soir. Cel puţin 10 persoane au fost arestate, a relatat ziarul.

Victoria Marocului a reprezentat o surpriză majoră la turneul de la Cupa Mondială şi a fost sărbătorită exuberant de fanii cu origini marocane.

Rajae Maouane, politiciană belgiană de origine marocană, care este copreşedintă a partidului francofon Ecolo, a condamnat violenţele.

"Nu există nicio scuză pentru comportamentul violent al acestor 'suporteri'. Adevăraţii suporteri sărbătoresc cu bucurie şi respect", a scris ea pe Twitter.

Rudi Vervoort, ministru-preşedinte socialist al guvernului regiunii Bruxelles-Capitală, a scris pe Twitter: "Nimic nu justifică vandalismul acestor huligani care aduc ruşine adevăraţilor suporteri. Poliţia face tot ce poate pentru a menţine ordinea publică".

Majoritatea sărbătorilor organizate la Bruxelles de către comunitatea marocană numeroasă a oraşului au fost paşnice, au avut grijă să sublinieze alţii. Diaspora marocană din Belgia numără aproximativ o jumătate de milion de persoane.

Au existat, de asemenea, tulburări în oraşele belgiene Antwerp şi Liege, potrivit Associated Press.

Philippe Close, primarul socialist al oraşului Bruxelles, a condamnat, de asemenea, violenţele şi i-a sfătuit pe suporteri să nu vină în centrul oraşului. Poliţia din Bruxelles a recomandat oamenilor să nu se deplaseze pe Boulevard du Midi şi pe străzile adiacente.

"Violenţa este nepotrivită în astfel de circumstanţe. Fotbalul ar trebui să fie o sărbătoare", a declarat premierul belgian Alexander De Croo.

"Este trist să vedem cum câţiva indivizi profită de o situaţie pentru a se dezlănţui", a declarat ministrul belgian de Interne, Annelies Verlinden.

Vlaams Belang, partidul flamand de extremă dreaptă, a profitat de altercaţii pentru a-şi promova agenda naţionalistă, anti-imigraţie şi anti-islam. Preşedintele partidului, Tom Van Grieken, a declarat că belgienii cu origini marocane sunt "liberi să părăsească" ţara.

Poliţia olandeză a declarat că au izbucnit violenţe în Rotterdam, iar ofiţerii antirevoltă au încercat să disperseze un grup de 500 de suporteri care au aruncat cu artificii şi sticle în poliţie, potrivit AP. De asemenea, au fost raportate tulburări în Amsterdam şi Haga.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe