RePatriot mesaj pentru Diaspora: Ştim ce vă deranjează. Veniţi acasă şi împreuna vom schimba mai repede aceste lucruri [Video]

Reprezentantii RePatriot la intalnirea cu presa
Reprezentantii RePatriot la intalnirea cu presa (RePatriot)
Se încarcă player-ul...

Reprezentanţii RePatriot - un proiect al Romanian Business Leaders (RBL) - au prezentat, marţi, activităţile desfăşurate în ţară şi în lume, rezultatele studiului anual despre Diaspora Românească şi planurile din perioada următoare.

Marius Bostan, iniţiator al proiectului, a declarat cu acest prilej că RePatriot are misiunea de a conecta cât mai bine românii de pretutindeni cu ţara. Totodată, a subliniat importanţa pe care diaspora o are în viaţa României.

“Sunt fraţii noştri care în cea mai mare parte au plecat de greu, unii chiar alungaţi şi care acum fac lucruri extraordinare în ţările de adopţie. Sunt cea mai importantă bogăţie a ţării noastre şi vrem să rămânem fraţi, să nu piardă legătura cu ţara şi avem interesul să avem aici vecini asemenea lor”, a afirmat Marius Bostan.

Liderul proiectului a dorit să reitereze atât nevoia de respect a demnităţii românilor şi aprecierea contribuţiei lor la dezvoltarea României cât şi importanţa de a asigura acestora un cadru electoral propice prezenţei active a diasporei la vot, cum ar fi reducerea timpului pe care un român din afara ţării ar trebui să îl petreacă pentru a se exprima prin vot. O soluţie în acest sens fiind introducerea votului prin internet, opţiune ce ar putea deveni realitate cu ajutorul noii tehnologii.

“Să luăm în considerare exprimarea votului ca o exprimare a identităţii naţionale, a apartenenţei la România, dacă vreţi a ownership-ului în termeni antreprenoriali şi asta merită pe deplin respectat”, a precizat Marius Bostan.

RePatriot transmite în fiecare an un Apel către toate administraţiile locale în care explică importanţa Diasporei şi roagă ca pe parcursul lunii august, când mulţi români revin acasă, să organizeze manifestări care să arate deschidere, să ofere oportunităţi şi să-i celebreze pe cei merituoşi. Zeci de mii de români au participat în ultimii ani la astfel de manifestări. Mai multe detalii AICI.

Nu în ultimul rând, cei de la RePatriot propun, în semn de respect faţă de diaspora, organizarea în întreaga ţară a ceea ce reprezentanţii RBL au lansat în urmă cu 4 ani, şi anume ZILELE DIASPOREI în fiecare comunitate locală din România. Potrivit acestora, un semn de respect ar fi ca fiecare dintre cei peste 3000 de primari din România să-şi cunoască propria diasporă şi să se adreseze în scris anual cu câte o invitaţie fiecărui român din diaspora care provine din localitatea sa.

Dacă astfel de acţiuni ar deveni realitate, toţi românii din diaspora s-ar simţi trataţi cu respect, iar acest lucru este fundamentul pentru tot ce înseamnă decizia fiecăruia de a se reîntoarce în România, au fost de părere iniţiatorii proiectului RePatriot.

RePatriot este o comunitate construită ca o platformă de inspiraţie, acţiune, consiliere şi informaţie care îşi propune să faciliteze accesul românilor din străinătate la oportunităţile din ţară. RePatriot este un proiect al Romanian Business Leaders lansat în anul 2015. Mai multe pe www.repatriot.ro

Fundaţia Romanian Business Leaders este o comunitate de antreprenori, manageri şi profesionişti români din diverse domenii. Ceea ce ne uneşte este dorinţa de a contribui la un bine public dincolo de interesele de companie, industrie sau domeniu. Credem că România va fi o ţară mai bună pentru business atunci când va deveni o ţară mai bună pentru oamenii ei.