Relaţiile SUA-Europa, dinamitate. Şeful serviciilor secrete americane din Germania expulzat

Guvernul de la Berlin i-a cerut, joi, şefului serviciilor secrete americane din Germania să părăsească ţara, ca urmare a unui scandal de spionaj ai unor oficiali germani de rang înalt în favoarea Statelor Unite, potrivit ABC News.
Andrei Pricopie
10.07.2014

alte articole

Barack Obama, 4 noiembrie 2013 (SAUL LOEB / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
10.07.2014

Guvernul de la Berlin i-a cerut, joi, şefului serviciilor secrete americane din Germania să părăsească ţara, ca urmare a unui scandal de spionaj în care au fost implicaţi oficiali germani de rang înalt, acuzaţi de spionaj în favoarea Statelor Unite, potrivit ABC News.

"Reprezentantului serviciilor secrete americane de la Ambasada Statelor Unite ale Americii i s-a cerut să părăsească Germania", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert, în cadrul unui comunicat de presă citat într-un comunicat.

Amintim că săptămâna trecută poliţia germană a arestat un bărbat în vârstă de 31 de ani, de naţionalitate germană, care a recunoscut că a furnizat unui contact american o serie de detalii cu privire la comitetul parlamentar german înfiinţat pentru investigarea dezvăluirilor lansate de fostul angajat al serviciilor de informaţii americane Edward Snowden, conform cărora Washingtonul desfăşura o operaţiune de supraveghere pe scară largă în Germania.

Ziarul Bild a anunţat că bărbatul a lucrat doi ani ca agent dublu, timp în care a furat 218 documente confidenţiale, dintre care trei erau legate de operaţiunile comitetului în Bundestag. Acestea ar fi fost vândute cu 25.000 de euro, susţine publicaţia respectivă, citând surse din securitate. Din alte rapoarte mass-media, reiese că bărbatul s-ar fi oferit, de asemenea, să vândă documente şi agenţilor ruşi.

„Dacă acuzaţiile sunt adevărate, pentru mine ar fi o contradicţie clară în ceea ce consider a fi o cooperare de încredere între agenţii şi parteneri”, a declarat atunci cancelarul german Angela Merkel.

Casa Albă şi Departamentul de Stat au refuzat să comenteze până în acest moment cu privire la arestarea agentului de informaţii externe al Germaniei.

Potrivit presei germane, oamenii legii anchetează acum un al doilea caz de spionaj implicând Statele Unite, iar acesta este considerat mai grav decât cel în care este implicat presupusul agent dublu.

"Sub conducerea unor reprezentanţi ai procurorului federal sunt efectuate, începând de miercuri dimineaţa, percheziţii la domiciliul şi biroul unei persoane suspectate de spionaj, în regiunea Berlinului", a anunţat un purtător de cuvânt al procurorului federal.

Comentând aceste cazuri de spionaj la nivel înalt, ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, a declarat joi că Statele Unite dau dovadă de o "prostie care te face să plângi".

"Este extrem de prostesc ca Statele Unite să recruteze la noi persoane de a mâna a treia. Iar în faţa unei asemenea prostii, nu poţi decât să plângi. Şi de aceea, acest lucru nu o amuză pe cancelar", a declarat Schäuble pentru Phoenix.

Cazul poate complica relaţiile dintre Berlin şi Washington, care au fost deteriorate în urma dezvăluirilor privind supravegherea în masă a cetăţenilor germani, inclusiv a telefonului cancelarului german Angela Merkel, de către Agenţia americană de Securitate Naţională (NSA).

Germanii, care au suferit de pe urma abuzurilor poliţiei secrete Stasi în Germania de Est pe timpul erei comuniste şi a celor comise de poliţia secretă Gestapo în Germania nazistă, au o sensibilitate deosebită faţă de activităţile de supraveghere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor