Reacţia Avocatului Poporului, Renate Weber, după ce Primarul Sectorului 1 "a pus-o la treabă"

Renate Weber
Renate Weber (Epoch Times România)

Avocatul Poporului, Renate Weber, a răspuns, luni, la solicitarea primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, de a se implica în apărarea drepturile bucureştenilor afectaţi de activitatea şantierelor ilegale din Sectorul 1, activitate desfăşurată în baza unor avize „cel puţin discutabile” emise de fostele administraţii ale Bucureştiului sau ale Sectorului în speţă.

În replica sa, Weber precizează că de-a lungul timpului, instituţia pe care o conduce „s-a implicat în mai multe rânduri în probleme referitoare la salvarea clădirilor de patrimoniu”, dar că până în prezent nu ar fi primit nicio solicitare scrisă în acest sens din partea Primăriei reclamante.

„Poziţia Avocatului Poporului cu privire la solicitarea Primarului Sectorului 1 de exprimare a unui punct de vedere în privinţa demolării clădirilor de patrimoniu şi eliminării abuzive a spaţiilor verzi

Avocatul Poporului a luat cunoştinţă din mass-media de solicitarea Primarului Sectorului 1, doamna Clotilde Armand, de exprimare a unui punct de vedere în privinţa demolării clădirilor de patrimoniu şi eliminării abuzive a spaţiilor verzi.

Până în acest moment, instituţia Avocatul Poporului nu a primit de la Primăria Sectorului 1 această solicitare în scris, cum e firesc în relaţiile instituţionale, dar, plecând de la informaţiile din spaţiul public, facem următoarele precizări:

De-a lungul timpului, instituţia Avocatul Poporului s-a implicat în mai multe rânduri în probleme referitoare la salvarea clădirilor de patrimoniu, atât în Bucureşti cât şi în diferite oraşe din ţară, în sensul conservării/restaurării durabile a acestora, cu multiple beneficii culturale şi economice pentru comunitate. În aceeaşi notă, menţionăm numeroasele intervenţii ale instituţiei noastre, în diferite contexte, în vederea asigurării respectării dreptului la un mediu sănătos”, se arată într-un comunicat de presă emis luni.

În încheierea răspunsului său, Weber „reiterează disponibilitatea sa constantă pentru întâlniri şi discuţii pe aceste teme, pe care le apreciază ca fiind utile şi de actualitate”.

Reamintim că Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, i-a cerut Renatei Weber ca, în calitate de Avocat al Poporului, să apere drepturile bucureştenilor afectaţi de activitatea şantierelor ilegale din Sectorul 1, activitate desfăşurată în baza unor avize „cel puţin discutabile” emise de fostele administraţii locale. Armand dă şi un exemplu în acest sens, anume şantierul din strada Modrogan nr. 1A, deschis într-o zonă istorică a oraşului şi considerat că distruge spaţiul verde.

„În atenţia Doamnei Avocat al Poporului, Renate Weber,

Stimată Doamnă Avocat al Poporului,

În ultimii ani, în Sectorul 1, au apărut o serie de şantiere care ridică serioase semne de întrebare în privinţa respectării legislaţiei în vigoare şi care afectează, de multe ori în mod ireversibil, clădiri de patrimoniu valoroase sau importante zone verzi ale Bucureştiului.

Este nevoie de un efort comun - autorităţi centrale, autorităţi locale, activişti civici şi simpli cetăţeni - prin care să apărăm atât istoria acestui oraş, cât şi dreptul fundamental al cetăţenilor de a respira un aer curat. Trebuie să oprim mutilarea sau distrugerea unor veritabile bijuterii arhitectonice şi să stopăm defrişarea parcurilor sau a spaţiilor verzi de care avem atâta nevoie.

În calitatea dumneavoastră de apărător al drepturilor cetăţenilor, vă rugăm să vă exprimaţi un punct de vedere pe tema şantierelor ilegale din Sectorul 1, care se desfăşoară, de multe ori, în baza unor avize sau autorizaţii cel puţin discutabile emise de fostele administraţii ale Bucureştiului sau ale Sectorului 1, cum este cel din strada Modrogan nr. 1A. Locuitorii Capitalei au dreptul să beneficieze şi să se bucure de clădirile valoroase construite de înaintaşii lor care dau un farmec aparte acestui oraş. De asemenea, au dreptul să trăiască într-un oraş cu cât mai multe spaţii verzi care să le asigure o cât mai bună calitate a vieţii”, a scris edilul Sectorului 1, într-o postare pe Facebook.

În concluzie, Armand i-a cerut Avocatului Poporului să i se alăture în apărarea drepturilor cetăţenilor şi stoparea „distrugerii clădirilor istorice şi a patrimoniului verde din Bucureşti”.

Scrisoarea deschisă a edilului Sectorului 1 a venit după ce Armand anunţase, luni, că va înainta către Prefectul Bucureştiului o solicitare de anulare a autorizaţiei de construire privind lucrările din Aleea Modrogan nr. 1A unde, potrivit acesteia, la locul respectiv, “în Parcelarea Filipescu cineva s-a gândit să planteze 3 blocuri şi să distrugă zona istorică”.

„[...] Am mers pe Aleea Modrogan nr. 1A din inima Bucureştiului şi am văzut şantierul de acolo. Este îngrozitor să priveşti cum o zonă protejată devine betonată din cauza unor funcţionari publici cu interese meschine. În Parcelarea Filipescu cineva s-a gândit să planteze 3 blocuri şi să distrugă zona istorică. Ştim foarte bine cine a dat aceste avize şi autorizaţii de construire”, a afirmat, într-o postare pe Facebook, Clotilde Armand.

Alături de Armand a fost şi viceprimarul Sectorului 1, Oliver Păiuşi, care „a început deja demersurile de verificare a documentaţiei elaborată de funcţionarii din Primăria Sectorului 1”.

„Eu voi înainta către Prefectul Municipiului Bucureşti o solicitare de anulare a autorizaţiei de construire şi voi sesiza Inspectoratul de Stat în Construcţii. Avem zero toleranţă faţă de cei care aleg să distrugă moştenirea impresionantă a Bucureştilor”, a avertizat primarul Sectorului 1.