Raul Castro se retrage de la conducerea Cubei - urmează Perestroika la Havana

Preşedintele american Barack Obama dă mâna cu omologul său cubanez Raul Castro în Africa de Sud, decembrie 2013.
Preşedintele american Barack Obama dă mâna cu omologul său cubanez Raul Castro în Africa de Sud, decembrie 2013. (Captură Foto)

Pentru prima dată în ultimii 60 de ani, familia Castro nu va mai conduce Cuba comunistă, după ce Raúl, fratele lui Fidel, a anunţat că va demisiona din funcţia de şef al atotputernicului Partid Comunist al ţării.

Naţiunea insulară cu o populaţie de 11 milioane de oameni, se află într-un punct dificil, cu o economie zdrobită de anii de planificare comunistă şi abuzuri în materie de libertăţi ale omului.

Vineri seara târziu, Raúl Castro, în vârstă de 89 de ani, şi-a anunţat demisia din funcţia de prim secretar al Partidului Comunist Cubanez - o poziţie mai puternică decât cea a preşedintelui.

El a predat-o lui Miguel Diaz-Canel, un fan al Beatles, care poartă blugi, a susţinut anterior drepturile LGBT şi a pledat pentru o societate "mai liberă".

În calitate de preşedinte, în ultimii trei ani, Diaz-Canel a urmat exemplul lui Castro, dar acum activiştii speră că va deveni un fel de Gorbaciov al Cubei.

Fidel Castro a luat puterea de la Fulgencio Batista, susţinut de SUA, în 1959, şi a impus populaţiei un regim comunist până la moartea sa în 2016. De atunci, fratele său mai mic - Raúl - a condus deschizând puţin ţara către lumea occidentală.

Dar economia Cubei s-a contractat cu 11% anul trecut, pe măsură ce Venezuela - care finanţa iadul comunist cubanez cu ţiţei - a plonjat în dezechilibre economice majore.

Salariul mediu este de aproximativ 30 USD pe lună, în jur de 17.000 de persoane părăsesc definitiv ţara în fiecare an şi până în 2030, o treime din populaţie va avea peste 60 de ani.

Înfruntarea istorică cu Statele Unite a menţinut Cuba într-un con de umbră. Marxistul Barack Obama a încercat să îmbunătăţească relaţiile dintre cele două ţări, însă Donald Trump a îngheţat din nou relaţiile în timpul mandatului său.

Numărul cazurilor de infecţie cu virus Wuhan ale Cubei se ridică la aproximativ 1.000 pe zi, iar ţara a decis să-şi dezvolte propriul vaccin. Populaţia nu va fi inoculată până la sfârşitul anului.

În ultimele luni, în Cuba câştigă tot mai mult teren mişcarea San Isidro, care cere drepturi şi libertăţi. Membrii săi includ jurnalişti, cântăreţi şi cadre universitare, care îşi transmit fotografiile pe Instagram şi îşi transmit în direct arestările pe Facebook.

La început, membrii mişcării San Isidro au cerut doar să li se permită să cânte sau să publice fără aprobarea statului, dar acum ei cer să se sfârşească guvernarea comunistă şi o tranziţie către democraţie.

Analiştii se aşteaptă ca Raúl Castro să nu dispară complet din viata politică a Cubei, ci să joace în continuare un rol de consultant în aspectele importante - în special orice legătură cu SUA”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii