Ratificarea de către Marea Britanie a aderării Suediei şi Finlandei la NATO va fi accelerată

Lizz Truss
Lizz Truss (WIktor Szymanowicz / NurPhoto / Getty Images)

Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a anunţat că ratificarea de către Marea Britanie a aderării Finlandei şi Suediei la NATO va fi accelerată în parlamentul de la Londra.

Truss, care ar fi una dintre favorite pentru a-l înlocui pe premierul Boris Johnson care se află în dificultate, a scris pe Twitter despre procesul de ratificare de către Regatul Unit a cererii Finlandei şi Suediei de aderare la NATO.

"Moment important, semnarea instrumentului de ratificare pentru a accelera aderarea la NATO pentru Finlanda şi Suedia. Acesta va merge acum la Washington pentru a intra în vigoare. Agresiunea rusă este întâmpinată cu unitate şi hotărâre", a scris Truss pe platforma menţionată.

Şefa diplomaţiei britanice a făcut apoi legătură cu declaraţia sa scrisă în faţa parlamentului, în care se spune, printre altele, că "guvernul se angajează să consolideze securitatea şi apărarea în ţară şi în străinătate".

"O NATO puternică se află în centrul capacităţii noastre de a descuraja şi de a ne apăra împotriva adversarilor statali. În condiţiile în care Rusia duce un război ilegal şi barbar în Europa continentală, nu este surprinzător faptul că ţările care colaborează deja îndeaproape cu NATO ar lua în considerare posibilitatea de a solicita aderarea la alianţă şi de a beneficia de garanţiile sale de securitate colectivă. Trebuie să ne asigurăm că Finlanda şi Suedia sunt integrate în NATO cât mai repede posibil", a adăugat aceasta.

Liz Truss a declarat apoi că va propune ca aderarea să fie ratificată pe o cale rapidă înainte de vacanţa parlamentară din 21 iulie, fără procesul obişnuit de ratificare a unui tratat.

"Utilizarea acestui proces va asigura încheierea rapidă a rolului Regatului Unit şi va folosi exemplul nostru pentru a încuraja alţi aliaţi să se gândească în mod radical la cât de repede pot ratifica aderarea Suediei şi Finlandei. Toţi cei treizeci de aliaţi trebuie să ratifice protocoalele înainte ca Finlanda şi Suedia să poată adera la Alianţă. I-am presat din răsputeri pe colegii mei aliaţi să finalizeze procesul de ratificare cât mai curând posibil. Este important ca Regatul Unit să facă tot ce poate pentru a face acelaşi lucru", a subliniat ministrul britanic.

Ea menţionează riscul ca Finlanda şi/sau Suedia să fie atacate de Rusia înainte de a intra sub umbrela securităţii colective a NATO, spunând: "Rusia a făcut deja mai multe comentarii ameninţătoare în domeniul public cu privire la posibilitatea aderării Suediei şi Finlandei la NATO".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe