Rata de infecţii a Suediei, a doua ca mărime din Europa

(Getty Images)

Rata noilor infecţii cu COVID-19 în Suedia a crescut, devenind a doua cea mai mare din Europa după Republica San Marino, arată datele, care ilustrează situaţia ţării scandinave ce a evitat blocările în întreaga pandemie, dar care se confruntă cu un al treilea val de cazuri.

Numărul pacienţilor trataţi la unităţile suedeze de terapie intensivă a crescut acum, după vârful celui de-al doilea val de la începutul anului. Ţara a înregistrat 19.105 cazuri noi de vineri, au arătat statisticile agenţiilor de sănătate.

Suedia a înregistrat zilnic 625 de cazuri noi la un milion de locuitori, într-o medie continuă de şapte zile, au arătat marţi statisticile OurWorldInData, ţara nordică fiind pe locul doi după San Marino.

"Din păcate, vedem că a crescut numărul cazurilor în Suedia. Vom vedea cum se desfăşoară săptămâna aceasta, dar cu siguranţă este o răspândire ridicată şi nu există semne că va scădea", a declarat la o conferinţă de presă şeful epidemiologilor suedezi, Anders Tegnell.

Rata deceselor s-a menţinut la 1,7 zilnic - relativ scăzută, la milion, sub media europeană de 4,3 decese.

"A crescut numărul noilor cazuri, dar vaccinările funcţionează şi ele. Cu aceste două forţe combinate avem un nivel relativ mic de decese", a spus Tegnell.

Ţara cu 10 milioane de locuitori a administrat până acum 2,1 milioane de doze.

Totuşi rata de deces pe cap de locuitor a Suediei este de multe ori mai mare decât cea a vecinilor nordici, dar mai mică decât în majoritatea ţărilor europene, care au optat pentru carantinare şi blocaje ca mijloc de stăvilire a focarului. Suedia a optat pe generarea imunităţii de turmă, lăsând oamenii să circule în voie.

Tegnell a mai spus că Suedia va decide cum să utilizeze vaccinul COVID-19 Johnson & Johnson (J&J) în următoarele zile, în urma unor rapoarte privitoare la apariţia unor cheaguri de sânge rare, similare celor raportate după vaccinarea cu produsul AstraZeneca.

Agenţiile de sănătate din SUA au recomandat întreruperea utilizării vaccinului J&J după ce şase beneficiari au contractat o tulburare rară care implică cheaguri de sânge. În urma ştirilor, J&J a declarat că va întârzia lansarea vaccinului în Europa.

Evoluţia survine la o săptămână după ce autorităţile de reglementare europene au declarat că au găsit o posibilă legătură între vaccinul AstraZeneca şi o problemă rară de coagulare a sângelui care a dus la un număr mic de decese.

Suedia urmează să primească primele doze de vaccin Johnson & Johnson la sfârşitul acestei săptămâni. Ţara nordică a întrerupt utilizarea vaccinului AstraZeneca în martie, dar ulterior a reluat utilizarea pentru persoanele din grupa de vârsta 65 plus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură