Rareş Bogdan, noutăţi despre banii din PNRR şi scenariul taxelor de circulaţie pe autostrăzi

Europarlamentarul PNL Rares Bogdan
Europarlamentarul PNL Rares Bogdan (Screenshot Facebook)

Primii bani din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) vor ajunge în România undeva la finele lunii septembrie, a declarat europarlamentarul Rareş Bogdan la B1 TV. Potrivit liberalului, este vorba de circa 3,7 miliarde.

Europarlamentarul a mai ţinut să sublinieze că obligaţiile asumate de autorităţile române trebuie respectate, căci în caz contrar Comisia Europeană va suspenda plăţile

„Legat de PNRR, e o chestiune pe care dacă o ducem în zona de bătălie politică, românii vor pierde şi România va pierde.

Pentru zona de autostrăzi şi feroviar s-au acceptat 9 miliarde euro. Asta nu înseamnă că banii curg spre România, ci că noi prezentăm proiectele. Proiectele cele mai mature au fost considerate autostrăzile A7, respectiv lotul Ploieşti - Buzău, care se finanţează cu 368 de milioane, Buzău - Focşani, cu 512 milioane, Focşani - Bacău, 590 de milioane, Bacău - Paşcani, 424 milioane. Ele fac parte din A7 spre Moldova. 100 de ani de la Marea Unire, dacă vreţi, Moldova a fost pur şi simplu abandonată şi e prima dată când Moldova se leagă cu Occidentul.

Târgu Mureş - Miercurea Nirajului şi Leghin - Paşcani, cu 495 de milioane de euro şi Nădăşelu - Poarta Sălajului din A3, Autostrada Transilvania, cu 410 milioane. Mai există bani pentru zona feroviară şi sunt mai mulţi decât pentru zona rutieră (...) Mangalia - Constanţa, nu că se reabilitează, se reconstruieşte cale ferată pe PNRR şi se va ajunge în 20 de minute”, a declarat Rareş Bogdan, pentru sursa citată.

Totodată, Rareş Bogdan a mai declarat că nu va fi impusă nicio taxă pe circulaţie pe noile autostrăzi.

Europarlamentarul a mai explicat că din cele 29 de miliarde prin PNRR, 15 miliarde sunt bani pe care România îi ia cu 0,5% dobândă, „cea mai mică dobândă pe care România a putut-o lua vreodată de pe pieţele internaţionale”.

„România are un termen de graţie de 10 ani, urmând ca returnarea împrumutului să se facă din 2031 până în 2050, dar asta nu înseamnă că banii aceştia vin mâine în România.

Primii bani vor ajunge după analiza dosarelor, lunile iunie, iulie, banii vor ajunge undeva spre sfârşit de septembrie şi vor ajunge 13,6% din total, adică undeva la 3,7 miliarde, dar fiecare ban cheltuit trebuie să fie justificat. Dacă nu respecţi cele pe care ţi le-ai asumat, Comisia îşi suspendă plăţile şi odată la 6 luni se fac verificări. Dacă nu suntem în stare să respectăm cele asumate în PNRR, nu vom putea să continuăm proiectul respectiv, că Comisia nu iartă”, a concluzionat Rareş Bogdan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne